torstai 17. joulukuuta 2009

Simpsonit 20 vuotta

Tänään 1989 esitettiin Yhdysvalloissa televisiossa ensimmäinen jakso Simpsoneita. Tuotantokoodien mukaan ensimmäinen tehty jakso oli nimeltään Lapsenvahti, mutta lähestyvän joulun vuoksi ensimmäiseksi esitettäväksi jaksoksi valikoitui kuitenkin Joulurauha.

Simpsonien perhe oli aloittanut tv-uransa jo pari vuotta aiemmin Tracey Ullman Show'ssa. Lyhyissä animaatioissa perhe päätyi usein toistensa kurkkuun. Ydinperheen idylli muuttui hetkessä kaaokseksi.

Vielä ensimmäisellä tuotantokaudella Simpsonit eivät saaneet suuria hurrauksia. Alle minuutista siirtyminen yli kahteenkymmeneen minuuttiin vaati muutoksia hahmoihin ja katsojiltakin vei aikansa muutokseen.

Vuonna 1991 sarjaa alettiin esittää Suomessakin, ja etukäteisrummutus alkamisesta tuntui liioitellulta. Tracey Ullman oli suomalaisillekin tuttu.

Mutta eipä aikaakaan kun piirrossarja lunasti lupauksensa. Wikipediassa kritiikkinä kerrotaan, että sarja on ollut 2000-luvulla tylsä, ja vakavasti otettavien arvioiden mukaan paras kausi ikinä on ollut neljäs.

Meillä Simpsonit ovat syrjäyttäneet iltauutiset. Niiden sijaan katsotaan Subilta animaatiota ties kuinka monetta kertaa uusintana.

Eilen Homer hankki aseen perheensä turvaksi. Jaksossa piikiteltiin Yhdysvaltain aselainsäädännölle. Homer sai kuitenkin käsiaseensa vaikka olikin uhkaillut maansa presidenttiä Bushia. Homerin kaltaisille lainsäädäntö rajoitti aseiden määrän kolmeen...

George Bush vanhempi Barbara vaimoineen päätyivät "vierailijoiksi" Simpsoneihin imitaattoreiden avulla. Bush vanhempi oli presidenttikaudellaan moittinut ohjelmaa vääränlaisista perhearvoista, Bush olisi pitänyt enempi Waltoneiden perheen kaltaisista asetelmista.

Homer Simpsonin esimerkki on meilläkin noteerattu. Tyttäret tuntuvat seuraavan hahmoa negaation kautta: Homer tekee kaikkea, mitä hyvä isä ei tekisi. Joskin silloin tällöin Homerkin toimii ihan oikeinkin. Mutta se harvemmin kiinnostaa, ainakaan vanhemmalle julkilausuttuna.


(kuvassa blogin kirjoittaja simpsonoituna. Omia kuvia voi tehdä http://simpsonizeme.com/ osoitteessa. Melko suosittu palvelu tuntuu olevan, tukossa usein)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset