sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Fasistista, hyvin fasistista


Eilen, 12.12., kello 12 olin Oulun yliopistolla Fasismisymposiumissa. Tilaisuus oli erinäisten järjestöjen ja historian laitoksen järjestämä, aiheet vaihtelivat historiallisesta aina nykypäivän liikkeisiin. Oma aikatauluni ei antanut mahdollisuutta koko ohjelman seuraamista, mutta ensimmäisenä luennoineen Jouko Jokisalon esityksen kuitenkin.

Jokisalo yritti hahmotella historiallisen fasismin ja postfordistisen kapitalismin ajan liikkeiden yhteneväisyyksiä. Historiallisen fasismin tutkimuksen yhteydessä on paljon puhuttu antikommunismista. Käytännön toimiin fasistisen lipun alla harva ryhtyi, mutta antikommunistisen useampi.

Vanhan ja uuden fasismin (joista jälkimmäinen jakautuu monenlaiseksi oikeistoradikalismiksi, uusnatsiudeksi jne.) yhdistävä tekijä ei enää sosialismin romahduksen jälkeen voi olla kommunismin vastaisuus. Yhdistävä tekijä löytyy kuitenkin, se on Jokisalon mukaan Ranskan suuren vallankumouksen arvojen vastaisuus.

Nykyisten ja historiallisten fasististen liikkeiden joukkovoima kasvoi/kasvaa tasa-arvon ja liberaalin demokratian vastaisuudesta. Natsi-ideologi Otto Dietrich kirjoitti 1930-luvulla avoimesti näitä vastaan ja Hitler puhui myös. Kuuluisa on Hitlerin teollisuusjohtajille 1932 Düsseldorfissa pitämä puhe, jossa tämä vetosi rikkaisiin sanomalla, että jos ihmiset eivät ole taloudellisesti tasa-arvoisia, niin miksi pitäisi muutenkaan?

Modernin kriisi silloin ja nyt katso(i)vat, että edistys on suistunut raiteiltaan, muuttunut kontrolloimattomaksi. Siksi tarvitaan vahvaa johtajaa, joka valmistaa hyvinvoinnin loppumisen.

Meidän tuleva kriisimme on globaali ilmastonmuutos. Uusoikeisto on tarttunut sen helmaan ja melko hyvällä menestyksellä on onnistunut lanseeraamaan ekorasismin, globaalin apartheidin.

Jokisalo on löytänyt uusoikeistolaisten ideologien kirjoista sellaisenkin, hyvin tutulta kuullostavan ja laajasti hyväksytyn ajatuksen kuin "loputon materiaalinen kasvu ei ole mahdollista".

Ei varmaankaan olekaan. Mutta tuskin meidän kannattaa sallia yhteiskunnan muuttamista terroriin perustuvaksi diktatuuriksi sen vuoksi.

Jokisalon mukaan uusoikeisto ei enää perusta kansallisvaltioista niin kuin se vanha. Tavoitteena on nyt federatiivinen Eurooppa, joka kampeaisi Yhdysvaltojen tilalle maailman navaksi. Se saavutettaisiin yhdistämällä Ranskan ydinvoima, Saksan talousmahti ja Venäjän raaka-aineet.

Näin muotoillen vaihtoehto ei kuullosta kovin ekologiselta. Jokisalo kertoi ennustuksesta, jonka mukaan maailmaan syntyisi vuosien 2002-2020 välisenä aikana ekodiktatuuri. On vaikea uskoa, että se olisi oikeasti "eko" muiden tavoitteiden vuoksi. Taitaa oila niin, että liberaaliin demokratiaan ja tasa-arvon ideaaliin pettyneet ympäristön parasta ajattelevat vedätetään kannattamaan ja luomaan uusi fasistinen diktatuuri.

Kun eilisiä uutiskuvia Kööpenhaminasta katsoi, niin varmaan monikin mielenosoittaja on poliisin pampusta saatuaan pettynyt sananvapauteen ja demokraattisiin mahdollisuuksiin ilmaista mielipiteensä. Toivottavasti hekin jaksavat muistaa, ettei fasismissa ole sanan- ja mielipiteenvapauksia lain.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset