maanantai 7. joulukuuta 2009

Sininen marmorikuula


Yksi tunnetuimmista valokuvista maapallosta otettiin tänään 1972 kello 12:39 Suomen aikaa. The Blue Marble, Sininen marmorikuula.

Sikäläisenä aamuyönä Kennedy Space Centeristä oli lähtenyt matkaan Apollo 17-lento kohti kuuta. Maailman tiedonnälän tyydytykseksi tämäkin Nasan kalusto oli varustettu monin kameroin. Sininen marmorikuula tuli ikuistetuksi jo menomatkalla, "noin" viisi tuntia ja kuusi minuuttia lähdön jälkeen.

Apollo 17:n laitteistot kuvasivat valo- ja videokuvaa suuret määrät. Nasa on arkistoinut kaiken huolella, tämä kuuluisa kuva sai tunnuksen AS17-148-22727.

Ennen julkaisua kuvalle tehtiin yksi temppu. Se käännettiin ylösalaisin.

Alkuperäisellä filmillä Etelänapamanner oli kuvan yläosassa ja Pohjois-Amerikka ja Arabianniemimaa alhaalla. Kuva käännettiin ilmiselvistä syistä, me länsimaiset olemme tottuneet ylhäällä olevaan pohjoisen. Ja kai olemme totuttaneet muunkin maailman samaan näkemykseen.

Apollo 17 oli kuudes ja viimeinen maalaisten matkoista kiertolaiselleen. Tulevaa ajatellen matkalla tehtiin tärkeä havainnon vahvistus: paikan päällä todettiin, että Taurus-Littrow-muodostumassa kuun pinnan ylimmät 30 senttimetriä eristävät päivällä auringon kuumuuden ja yöllä pakkasen. Siellä olisi kuunkamarassa lämpövaihteluilta suojassa niinkin matalalla.

Tulevan kuuaseman paikkoja siis katseltiin.

Lennolla otetusta kuvasta on sittemmin tullut suosituin Nasan kuvista. Muistutetaan siis, että kuvan tekijänoikeudet ovat Nasan. Julkisin varoin tuotettuna Nasa ei ole kuitenkaan oikeutettu perimään maksuja julkaisuoikeuksista, ainoastaan sille tulleista kopiotilauksista.

Sinisestä marmorikuulasta niitä on tullut eniten. Nykyisin painokelpoinen kuva on Nasan sivuilta ladattavissa.


* Nasa: AS17-148-22727

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset