lauantai 19. joulukuuta 2009

Genesis. Raivoa ja lamaannusta


Posteljooni toi eilen Teoksen kevään 2010 uutuusluettelon, vaikka Kalevan nettilehdessä peloteltiinkin pohjoisen postin olevan paljolti jumissa Helsinki-Vantaalla. Muissa nettilehdissä uutuusluettelosta on nostettu uutinenkin: entinen ministeri ja kaupunginjohtaja Kari Häkämies on alkanut kirjailijaksi. Teos julkaisee keväällä hänen dekkarinsa Rehelliseksi tunnettu (Teos 2010).

Kustantaja hehkuttaa helmikuussa ilmestyvän Häkämiehen esikoisen olevan jännistysromaanin, "joka kuvaa aidosti ja asiantuntevasti maamme poliittista toimintaa ja poliitikkojen toimintatapoja, arjen yksityiskohdista suuriin päätöksiin asti".

Kiinnostavampaa uutuusluettelossa olivat tulevat sarjakuvat, joita on peräti kaksi. Robert Crumbin Genesis ja Johanna Rojolan toimittama pääosin sarjakuvamuotoinen Kiila-albumi Raivoa ja lamaannusta.

Tänä vuonna maailmalla ilmestynyt Crumbin Genesis on Ensimmäisen Mooseksen kirjan sarjakuvaversio. Näytteiden perusteella Crumb on lähestynyt Raamattua omaan tuttuun tyyliinsä. Crumb kuvittaa myyttejä, jotka voimallisesti elävät kulttuurissamme edelleen. Niiden "realistinen" kuvittaminen uskoakseni antaa uutta näkökulmaa pitkällisen symbolistisen tulkintakauden jälkeen.

Pitkät perinteet ovat Kiilan albumeilla, joita on julkaistu jo vuodesta 1937. Viime vuosina sarjakuvataiteilijoiden määrä kiilalaisissa on kasvanut ja jokunen vuosi sitten yhdistys muisti Ville Tietäväistä sarjakuvastaan.

Onkin siis luontevaa, että Kiilan albumi ilmestyy sarjakuva-albumina.

Raivon ja lamaannuksen tekijäjoukko on pääasiassa 1970- ja 1980-luvulla syntynyttä. Nimistä voisi mainita vaikkapa Ville Rannan, Tiitu Takalon ja Kiilan nykyisen puheenjohtajan Ville Ropposen. Kaikkiaan tekijöitä on lähemmäs parikymmentä, kaikki suomalaisen sarjakuvan seuraajalle tuttuja.

Molemmat sarjakuvat ovat Häkämiehen jännärin tapaan helmikuussa tulossa.

Markku Paasosen Tulevassa maailmassa on myös odotettavien listalla.

* Robert Crumb's The Book of Genesis. Seitsemän ensimmäistä sivua Guardianin sivuilla.
* Exclusive sneak peek at Ch. 19 from The Book of Genesis Illustrated, by R. Crumb. Boingboing

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset