torstai 28. toukokuuta 2009

Ensitalo ensikodiksi


Valkeakosken asuntomessuja varten järjestettiin arkkitehtiopiskelijoille parisen vuotta sitten suunnittelukilpailu nuoren perheen (30-39 v.) ensimmäiseksi kodiksi. Tehtävänantona oli ENSI -omakotitalo, puolitoista vuotta sitten ratkenneen kilpailun voitti Teknillisen korkeakoulun opiskelija Lassi Hackman ehdotuksellaan Paritupa mansardilla. Nyt Valkeakosken asuntomessujen lähestyessä ensimmäinen kappale taloa on valmistumassa.

Tehtävänannossa on näköjään ajateltu, että Suomikin etelä-eurooppalaistuu, vanhempien luota muutetaan pois vasta kolmikymppisinä...

Tuoreessa OP-Pohjola -lehdessä (2/09) Valkeakosken Osuuspankki, yksi suunnittelukilpailun järjestäjistä, ylpeänä esittelee valmistuvaa taloa.

128 neliöinen omakotitalo on suunnittelupöydältä siirretty elementtituotantoon. Koska tarkoituksena on luoda massatuotantoon tuleva talo, ratkaisut on pyritty tekemään mahdollisimman joustaviksi ja erilaisiin tarpeisiin taipuvaksi.

Koko kilpailun ajatuksena oli luoda uusi rintamamiestalo. Lehdessä haastateltu Hackman ei pistä vertausta pahakseen, vaikka idea parituvasta tulee vielä vanhemmalta ajalta.

Kaksikerroksisen talon alakerta on yksi, yhtenäinen tila. Keittiö ja olohuone. Yläkerrassa ovat makuuhuoneet ja muut mahdollisesti tarvittavat tilat. Kokonaisuuteen kuuluu myös autotalli ja piharakennuksia.

Ulkoasultaan Ensitalo on epäsymmetrisen moderni ja siten oikein mainiosti aikaamme kuvaava. Suunnitelman ja toteutetun talon ulkomuoto on melkolailla yhteneväinen, vaikka jutussa Hackman kertoo joutuneensa tekemään kompromisseja talovalmistajan kanssa.

Mielelläni näkisin uusia asuntoalueita, jotka ovat täynnä Ensitaloja. Arkkitehtuuri kertoisi kulkijalle noin suurinpiirtein, milloin tämä alue on rakentunut, loisi pohjaa koko asuinalueen tulevalle arvostamiselle. Kertaustyylisistä perinnetaloista ei voi syntyä samalla tavoin arvostettua aluetta, koska niiden rakennusyksiköt perustuvat melkeinpä huijaukselle, oman historian häivyttämiselle, keinotekoiselle keksimiselle.

Sisätilat ovat suunnitelmasta muuttuneet enemmän. Voittoehdotuksessa alakertakin oli jaettu erillisiin huoneisiin.

Vanhan kansan asumisviisauksiinhan kuului, että tyhjä tila piti voida jättää kylmilleen tai ainakin vähemmälle lämmitykselle. Toteutetun talon yhtenäinen alakerta ei täytä ajatusta - ekologisuus jää puolitiehen.

Toinen toteuttamatta jäänyt kansanviisaus on saunan ja pesutilojen sijoittaminen erilliseen rakennukseen. Tästä ajatuksesta palkintolautakunta kiitteli voittajaa. Asuntomessutalossa ne ovat toisessa kerroksessa.

Kansatiede kertoo saunan sijoitetun muista pihapiirin rakennuksista erilleen paloturvallisuussyistä. Nykyviisaus saunan ja pesutilojen rakentamisesta erilliseen piharakennukseen voisi olla kosteus- ja homevaurioiden välttäminen. Sisätiloihin sijoitettu sauna on myös lämmönsäätelyn kannalta suuri ongelma.

Hackmanin suunnitelmissa saunapiharakennus olisi yhdistetty taloon terassilla, mikä tuntuu mainiolta ajatukselta. Useimmathan saunan jälkeen menevät joka tapauksessa ulos jäähdyttelemään ja saamaan saunomisnautinnon viime henkäykset.

Talovalmistaja kuitenkin lupaa, että Ensitalo on tilaajan muunneltavissa. Ehkä on mahdollista toivoa näitä Hackman ajattelemia yksityiskohtia takaisin taloon.

Valkeakosken asuntomessut alkavat 10. heinäkuuta, jolloin Ensi-omakotitaloon on mahdollisuus tutustua paremmin.

Viime vuoden puolella talon tulevaksi hinnaksi avaimet käteen -periaatteella arvioitiin reippaat neljännesmiljoona euroa, nyttemmin hinta on saattanut laskea. Hyviä asuntovelallisia Valkeakosken Osuuspankki talonhankkijoista saa.


* Ensi-omakotitalo. Opiskelijakilpailun tulokset.

(kuva OP-Pohjola-lehdestä)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset