torstai 21. toukokuuta 2009

Carl Barks: Matkasaituri (1963)


Keskiviikon lukuhetkessä, tuoreessa Aku Ankassa (21/2009), toivesarjana oli Carl Barksin nelisivuinen huumoripläjäys Matkasaituri (The Travel Tightwad, aikaisemmin suomeksi Näinkin voi säästää). V16-moottorien valtava bensakulutus saa miljadöörimme hetkeksi käyttämään halvempaa menopeliä, mutta säästökohde täytyi kuitenkin etsiä toisaalta.

Tarinan on käsikirjoittanut Vic Lockman, ainoastaan piirrokset ovat Barksin käsialaa. Vuonna 1963 Barksilla piti kiirettä. Hän käytti jopa pidemmissä kymmensivuisissaan toisten käsikirjoituksia, tosin vain yhdessä (Aku Ankka hakee koskematonta luontoa). Vuoden sisään hän kuitenkin luopui kymmensivuisten käsikirjoittamisesta kokonaan.

Kiireet juontuivat kustantajasta. Western Publishing oli alkanut kärhämöidä lehtiä jakelevan Dellin kanssa, ja jakelijan vaikutuksesta lehtiä meni aikaisempaa vähemmän kaupaksi, koska saatavuus heikkeni.

Westernin oli kohotettava imagoaan ja ajanmukaistuttava. Lehtikioskien omistajat piti saada vaatimaan lehtiä myytäväksi. Se teetti Barksilla lisää töitä. New Yorkin konttorista pyydettiin useita luonnoksia kansikuviksi, ja säntillinen Barks teki. Kansien luonne muutettiin huumorillisesta toimintakuvaukseksi, joka liittyi lehden johtotarinaan. Barksin harmiksi näitä kuvia ei voinutkaan kierrättää ja saada myydyksi vaikkapa seuraavan lehden kanneksi.

Paljon Barks sai silti aikaan, 26 sarjakuvasivua kuukaudessa. Paljoon tekemiseen hänen omien sanojensa mukaan innoitti kustantajalta mahdollisesti tuleva kiirehtimiskirje. Sellaista Barks ei suurin surminkaan halunnut saada.

Matkasaiturin suomennos Aku Ankka -lehdessä on sen perinteitä kunnioittava. Näyttää toimitus ottaneen tavakseen muuttaa tarinoiden nimiä. Aikaisemmin tänä vuonna Aku Ankka ja poikien vaarallinen ase muuttui Tanssipyssyksi, nyt siis Näinkin voi säästää Matkasaituriksi.

Carl Barksin kootuissa (osa XXV) monimiljardöörin loistomobiili on alkutekstiä noudattaen suomennettu Voimanpesäksi.

Lehdessä auto on Snobillac Mastodontti Aku Ankan toimituksen vanhaa suomennosta kunnioittaen.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset