tiistai 12. toukokuuta 2009

Taulukauppoja Picassolla


Eilisen on ollut kurkku kipeä ja lämpöäkin. Toissapäivänä tuli käytyä lentokentällä, ei kai sieltä pöpöjä mukaan tarttunut, heräsi kuumeinen ajatus. Ehkä kyse oli liian kevyestä pukeutumisesta, Oulunsalon keskustan liikenneympyräkoriste kuvannee ilmanalaa.

Kone toi kaivatut ja isompi kaivattu International Herald Tribunen. - Siinä sinun tykkäämässäsi pariisilaiselokuvassahan myytiin näitä... Kyllä se tuntee miehensä.

Lehti oli viime torstailta (7.5.). Kahteen otteeseen käsitellään Picasson maalaustaiteen huutokauppoja. Pääkirjoitussivulla muistellaan vuoden 1959 huutokauppaa, jossa 1905 maalattu La Belle Hollandaise oli myyty 55000 punnan ennätyshintaan.

Huutokaupassa voiton vei australialainen Queensland Gallery of Modern Art (kuva heidän sivuilta). Varat suuriin huutoihin oli lahjoittanut Harold de Vahl Rubin.

Pysyvän kodin taulu on tainnut sieltä löytää.

Toinen Picassoihin liittyvät taulu-uutinen oli kulttuurisivuilla. Viime viikkoisessa Sothebyn huutokaupassa Picasson 1938 tekemä La Fille de l'artiste a deux ans et demi avec un bâteau (Taiteilijan kaksi ja puolivuotias tytär veneen kanssa) oli jäänyt myymättä.

Taulun oli International Herald Tribunen tietojen mukaan tarjolle laittanut William Achenbaum (Gansevoort Hotel Groupin johtaja), joka on Madoff-pyramidissa menettänyt huomattavan siivun omaisuudestaan. Picasso kaupoilla hän oli toivonut saavansa vähintään 16 miljoonaa dollaria käyttövaroja. 24 miljoonaakin oli huutokauppakamarin mukaan ihan realistisissa odotuksissa.

Toisin kävi. Kauppa ei käynyt.

Toimittaja Carol Vogel saikin tästä mahdollisuuden havainnoida, että Madoff-pyramidin sortuminen näkyy laajemminkin taidehuutokaupoissa. Keskiviikkoiltaisessa Christie'sin New Yorkin huutokaupassa (6.5.) oli tarjolla Jerome Fisherin (Nine Westin perustajia) omistama Picasson 1968 maalaama Mousquetaire a la pipe (Muskettisoturi polttaa piippua).

Madoff on ollut oikea velho saadessaan sikarikkaat vedätykseensä.

Jerome Fisher osti Picassonsa viisi vuotta sitten maksaen siitä reippaat seitsemän miljoonaa. Nyt kaupat syntyivät vajaalla viidellätoista miljoonalla dollarilla, joten jäi omistamisesta jotain vaivan palkkaakin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset