perjantai 15. toukokuuta 2009

Luksushuvila pyörillä


Helsingin Sanomien verkkolehti kertoo niin sanotun "mobile home" -asumisen saapumisesta Ouluunkin. Väitöskirjaa tekevä jatko-opiskelija on ajanut asuntoautonsa Nallikarin leirintäaluelle ja asuu siinä ("Asuntoauto muuttui opiskelijakämpäksi Oulussa").

Perin kurja kuva amerikkalaisissa tv-sarjoissa ja elokuvissa on asuntovaunualueilla asuvista annettu. Ryysyistä rikkauksiin tarinoiden alkupää on usein juuri siellä, todellisessakin elämässä. Lähinnä tulee mieleen nuori rumpali, josta sittemmin kehkeytyi rocktähti Iggy Pop.

Mikäs siinä. Oma asuntoauto varmaan soluyksiön voittaa, toveriyksiön (onko niitä enää olemassakaan?) ainakin. Yhdentoista kuukauden paikka Nallikarilla maksaa 700 euroa, heinäkuussa on korkeampi kuukausivuokra.

Sijaintia ajatellen ei paha. Ei lainkaan paha.

Eilisessä Pohjolan Työssä myös tarjottiin vastaavaa asumismuotoa, lempääläläinen J. Lundán Ky mainosti lehden takasivulla "luxushuviloita pyörillä, ei tarvitse rakennuslupaa". Firman nettisivutkin ilmoituksessa mainittiin, mutta lisätietoja myytävistä huviloista ei siellä ollut.


Ilmoituksessa kerrotaan, että luxushuvilassa on viisi huonetta, vessa ja erillinen suihku. Huoneista kolme on makuuhuoneita. Lämmöt sähköllä ja lämminvesi, jääkaappi ja hella kaasulla. Hintaa 25000 euroa.

Tuollaisen kun leirintäalueelle veisi, niin isommankin perheen asumiskulut hyvinkin saisi kuriin?

Kun olen vain tämän ilmoituksen varassa, niin huonekoko jää ihmetyttämään. Kaikki nuo huoneet ilmoituksen mukaan mahtuvat 43 neliöön. Ulkomitoiksi pyörillä olevalle huvilalle ilmoitetaan 11,4 x 3,7 metriä.

Haluaisinpa nähdä, millainen tila on kyseessä. Tällaisin teknisin tiedoin en olisi markkinointinimeksi "luxushuvilaa" valinnut.


(aikaisemmin siirtotiloista olen pohtinut Kesämökki työmaakontista? ja Halvimmat neliöt nyt! merkinnöissä)

9 kommenttia:

peteer kirjoitti...

Kolmio 43 neliöön! Ei onnistune. Mainoksessa oli vielä 5h+k!
No okei. Asuinhuoneen minimikoko on 7 m2. Eli 7x3 on vasta 21, ja 7x5=35 mutta mutta... se kokonaisuus?

43 on tyypillinen minikokoinen kerrostalokaksio.

- - -
Yhden tarinan mukaan J.J. Cale asui koko ikänsä asuntovaunussa, ja asuu vieläkin. Vaatimattoman kuuloista on musiikkikin, mikä ehkä kertoo viihtymisestä. Herra Pop lienee puolestaan kärsinyt, koska ainakin osa tuotannosta on suhteellisen angstista. Hienoa silti.

Reijo Valta kirjoitti...

Ei saa mainoksen kuvasta selville valmistajaa, joten ei voi sielläkään käydä urkkimassa lisätietoja.

Ei voi muuta sanoa kuin monenlaista on. Näillä tiedoilla.

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Pyörille voi laittaa myös pienen talon - http://www.tumbleweedhouses.com/houses/lusby/ . Sivustolla on monta söpöä taloa, mutta en tiedä miten pärjäisivät suomen oloissa.

Reijo Valta kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Monenlaiseen makuun pikkumökkejä on tarjolla. Oma suosikkini noista olisi pikkuruisia vähän isompi Z-Glass. Se ei renkaiden päälle tehty ole, mutta luvataan mahtuvan kuorma-autolla kuljetettavaksi.

Kyllä noissa ainakin yhtä hyvin pärjäisi kuin suomalaisten rautakauppojen myymissä kevythirsimökeissä.

peteer kirjoitti...

Ei muuten automaattisesti pidä paikkaansa, että jos on pyörillä, "ei tarvi rakennuslupaa".

Muistan yhden tapauksen, jossa rakennusvalvonta velvoitti siirtämään muutamia asuntovaunuja, jotka olivat yli puolitoista kuukautta erään järven rannalla mökkeilemässä samassa paikassa. Tulkintaongelma syntyi "pysyvyydestä". Asiaan ei olisi kiinnitetty viranomaisten taholta huomiota, ellei asuntovaunukylän kiinteät mökkinaapurit olisi valittaneet. Kyse oli siis hyväntahtoisuudesta tai hyvästä tuurista. Pitäisi kyetä arvaamaan missä kukaan ei ns. häiriinny ja vedä herneitä.

Reijo Valta kirjoitti...

Vastaavista olen toisen käden juttuja kuullut.

Savon Sanomissa syksyllä/talvella oli juttuja siitä, että sikäläisen poliisi- ja oikeustalon parkkipaikalle rakennettu toimistokonttikylä piti purkaa, tai sitä ei ainakaan kaksikerroksisena ilman rakennuslupia sallittu.

Tilapäisyys ja liikutettavuus ovat hyvinkin tulkinnanvaraisia käsitteitä.

peteer kirjoitti...

Homekouluja on niin paljon, että ao. operaattorit muistavat nykyään hakea rakennusluvat parakki- ja viipalekouluille, vakioituna käytäntönä.
Muuten jää lapsilta oppi saamatta. Niistä tulee kiertokouluja, jotka kierretään entistä kauempaa.

Reijo Valta kirjoitti...

Ehkä kannattaa tämä "luxuxhuvila" myös kiertää. Vaikea ajatellakin, miten huoneet voisivat sijoittua ja mahtua. Jos oletetaan wc:n ja suihkun vievän kolme neliötä, viidelle huoneelle jää kullekin kahdeksan neliötä.

Oikeussa luksushuvilassa se olisi pienehkön vaatekomeron koko.

Reijo Valta kirjoitti...

Koko onkin itseasiassa 38 neliötä, ainakin täällä olevan mukaan. Muutamia sisäkuviakin siellä.

Kauppalehdessä maahantuoja kertoo, että tarvitsee rakennusluvan tämä luksushuvila, jos sähkön siihen johtaa.

Renkaat ovat pienet, lähinnä tontilla liikuttelua varten. Pidemmät matkat on kuljetettava lavetilla.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset