lauantai 9. toukokuuta 2009

Lahjoita senttejä sivistykselle


Perjantaisin tapanani on ollut käydä yliopistolla. Nautinnollisin hetki on aamupäivällä, jolloin vielä ei ole täysin autiota, mutta kuitenkin saa asiansa jonottamatta hoidettua. Yliopisto on vielä meidän, humanistisen puolen aulassa on suuri määrä ilmoitustauluja vapaaseen ilmoitteluun (toisin kuin kaupungilla). Pysyy perillä tapahtumista ja ajattelusta. Tarttui mukaan kuvassa oleva lennäkki, ja muutakin vaihtoehtoista.

Yliopisto on vielä meidän. Kirjoitan vielä, sillä Tampereella on jo käyty sanaharkkaa poliisin kanssa siitä, saako yliopistolla ilmaista mielipiteitään (enempi Tere Vadenin raportissa). Lyhyesti kysymys oli mielenosoituksesta, jota hajottamaan "yliopisto" oli kutsunut poliisin. Aikansa filosofimielenosoittajien kanssa keskusteltuaan poliisi oli todennut asian olevan "yliopiston sisäinen" ja poistunut paikalta.

Oulun punavihreät ovat siis käynnistäneet kampanjan, jolla kerätään lahjoituksia Oulun yliopistolle. "Lahjoita senttejä sivistykselle" sloganin alla kampanjoidaan yliopistolain muuttamista vastustavia lahjoittamaan 17 senttiä "uudelle uljaalle sivistykselle!"

Tällainen minilahjoitus on tietysti protesti, kiusantekoa.

Summaa jäin miettimään, enkä tavoittanut ketään keltä kysyä miksi juuri seitsemäntoista. Yhteisön viitteettömänä saapuvan maksun kulu Nordeassa (jossa lahjoitustili on) saattaa olla juuri tuo 17 senttiä? Punavihreiden nettisivua ei ole aikoihin päivitetty, joten sieltä lisätietoa ei löydy.

Lennäkissä kerrotulla yliopiston lahjoitussivulla annetaan tarkat ohjeet. Yksityishenkilöihin ja yrityksiin vedotaan muistuttamalla:

Yrityksille on säädetty verovähennysoikeus vähintään 850 euron ja enintään 250000 euron lahjoituksille yliopistoille ja tiedekorkeakouluille.

Yliopistouudistuksen tueksi ja yksityisen pääoman keräämiseksi tieteen käyttöön on säädetty määräaikainen verovähennysoikeus myös yksityishenkilöiden vähintään 850 euron ja enintään 250000 euron lahjoituksille yliopistoille ja tiedekorkeakouluille vuosien 2009 ja 2010 verotuksessa.


Lisäksi veroja maksamattomillekin on keksitty täky:

Kiitokseksi lahjoituksesta lähetämme kaikille lahjoittajille Oulun yliopiston varainhankintakampanjan Yhteinen yliopisto -kunniakirjan.


Tuskin kuitenkaan 17 sentin lahjoittajille lähettävät?

Lehdissä olleiden tietojen mukaan Oulun yliopisto ei tule saamaan tavoitettaan täyteen, joten hallituksen lupaama tuplauskin on jäämässä tavoiteltua pienemmäksi.

Yksityislahjoittajien listaa (monia professoreita, laitosten henkilökuntien yhteislahjoituksia) katsellessa tuli mieleen, että rehtori Lauri Lajunen voisi vedota johtamansa yliopiston laitoksiin, että ne siirtäisivät käyttötalousmenoihinsa tarkoitetut varat yliopiston lahjoitustilille. Hallitus kun tuplaa summan, niin laitos saisi siemenperunat tuplana takaisin. Ja verovähennykset ja kunniakirjat myös!

Ei kai tällaisessa temppuilussa olisi mitään hävettävää, koska valtio kuitenkin moninkerroin uudistuksen kulut maksaa. Ensin lahjoittajille veronkevennyksinä ja sitten yliopistoille päätösvallan luovuttamisesta.

Kertokaa, hyvät kanssayliopistolaiset, miksi juuri 17 senttiä?

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Kansan Tahdon haastattelema aate- ja oppihistorian opiskelija Petteri Moilanen tietää kertoa mikä on 17 sentin taustalla.

protestilahjoitus, 17 senttiä on rahamaailman sanelema: pankit eivät anna siirtää sähköisesti tätä pienempiä summiaSuomessa Nordea on siis ennakolta jo varautunut Ruotsin piraattien kymmenen sentin kampanjan kaltaisia protesteja vastaan.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset