lauantai 23. toukokuuta 2009

Oulun Sinfonian kevään päätösPoikkeuksellisesti perjantaina ollut Oulun Sinfonian The Kuusistot -konsertti päätti kevätkauden. Kapellimestarina on viimeistä kertaa sinfonian päävierailijana esiintyvä Jaakko Kuusisto, solistina Pekka Kuusisto. Ohjelmistoon kuului Sibeliusta ja Debussyta viime vuosisadan alusta, ja Magnus Lindbergiä ja Dutilleuxia tämän vuosisadan alusta.

Vaikka Jaakko Kuusiston päävirailijaisuus ei kauneimmalla tavalla päättynyt, niin hyvin hän oli harjoituttanut orkesterin. Soitanto sujui paremmin kuin pitkilleen.

Oulun Sinfonian ongelmana on ollut jo vuoden oman kapellimestarin puute. Tuskaa jatkuu vielä toisen vuoden, sillä uudeksi kapellimestariksi nimitetty Anna-Maria Helsing ottaa virkansa vastaan syksyllä 2010.

Yhteissoitto kärsii, kun ei ole yhtä ja tuttua käskyttäjää.

"Jos joka konsertissa on eri työnjohtaja, niin kyllähän jokainen ymmärtää miten töiden käy", totesi Orkesterin Pulssin puheenjohtaja Sointu Annala.

Maallikkokuuntelija parvella pisti asian merkille joulukuussa, kevään mittaan asia alkoi ärsyttää enemmän, kun kriitikotkin Kalevassa asiasta muistuttivat. Ehkäpä näin jälkikäteen ajatellen viime syyskuussa ilman kapellimestaria tuomiokirkossa soitettu Mozartin Eine Kleine Nachtmusik oli orkesterin soittajien ennakkovaroitus.

Orkesterin Pulssi, Oulun Sinfonian tukiyhdistys, toivoi orkesterin kehittämiseksi pitkäjänteisyyttä ja pysyvyyttä. Tämä heijastui myös Pulssin jakamiin tunnustuspalkintoihin soittajille. Tunnustuksen tänä keväänä saivat orkesterin kaksi pitkäaikaisinta soittajaa, viulistit Tuula Piisilä ja Toivo Tuppurainen. Lisäksi muistettiin orkesterin virkistysrahastoa.

Muutoinkin Pulssi Annalan suulla antoi uudelle hallintokulttuurille kyytiä. Muutokset vaativat aikaa ja vakituisia ihmisiä niitä tekemään.

Mutta eilen illalla orkesteri soitti hienosti. Pekka Kuusisto oli solistina tämän vuosisadan kappaleissa.

Kevätkaudesta jäi mukava tunnelma, vaikka kevään mittaan kivenmuruja on kenkään jäänytkin.

Parempi on muistella kohokohtia. Helmikuussa ilahduttivat Jukka Perkon Pakka-Jukka autinkokuninkaan vieraana ja jyväskyläläisten Tango Nuevo. Huhtikuussa ruotsalainen Christian Lindberg hämmästytti Helikon Waspillaan (takavasemmalla istunut nuori mies totesi hänestä 'hassu mies', naapurimaan veroviranomaisille voidaan vahvistaa hänen käyttäneen konsertin aikana kolmea eri silkkipaitaa).

Perinteisestä ohjelmistosta parhaiten jäi mieleen Vytautas Lukociuksen johtama luterilaisen jyrkkä Mendelssonin Uskonpuhdistussinfonia.

Uutta tangoa luova Otra Vez kvintetti Sinfonian solistina on syöpynyt parhaiten mieliin. Sinfoniaa johti tuolloin Patrick Gallois, välillä huilua soittaen. Laulusolistina oli argentiinalainen Martin Alvarado. Otra Vez ja Jyväskylän Sinfoniaa johtava Gallois ovat tehneet yhteistyötä jo pidempään ja se kuului.

Siitä ovat muutkin tykänneet, Youtubessa on näyte Jyväskylän Sinfonian kanssa esitettynä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset