sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Valtava Tintti-sivu Brysselissä


Tämän viikonlopun on Brysselissä Grand Placella ollut esillä "maailman suurin" sarjakuvasivu. 21x32 metrinen, 672 neliömetriä peittävä sarjakuvasivu on samalla "maailman suurin" sarjakuvaruutu, sillä valitulla sivulla on vain yksi ruutu.

Kun on kyse Brysselistä, suurimmaksi suurennettu on kotikaupungin kasvatti Tintti. 80-vuoden ikää juhliva sankari on vuoden mittaan laajemminkin esillä, Brysselin kaupunki on kasvattunut juhlavuoden ympärille kokonaisen sarjakuvavuoden.

Esillä on lukuisa joukko Brysselissä tehtyjä sarjakuvasankareita, ranskankielisessä maailmassa suosittuja piirtäjiä ja sarjakuvahahmoja. Brysselissähän on pysyvästikin paljon ihasteltavaa sarjakuvien ystäville, seinämaalauksia, museoita, sarjakuvakauppoja... Tänä vuonna siis erityispaljon.

Grand Placella esillä oleva sivu on Päämääränä kuu -albumista, sivu 42.

Sarjakuvavuoden koordinaattori Micha Kapetanovic selvitti sivun valintaa Tintin 80-vuotisjuhlilla ja (oikean) kuussakäynnin 40-vuotisjuhlilla.

Ruudussa ovat mukana Tintti, kapteeni Haddock ja professori Tuhatkauno, aivan pieninä vasemmassa alanurkassa. Ruudun tähti on lastattavana oleva avaruusalus. Yksityiskohtien määrä on häkellyttävä. Suuri koko ehkä tekee niille oikeutta.

Wall Street Journalin mukaan Belgiassa ei olla jääty pelkän vanhan sarjakuvamaineen varaan, vaikka turisteille niitä eniten tarjoillaan. Uusia tekijöitäkin koetetaan kannustaa ja kasvattaa. Lehti kertoo käsikirjoittaja Jean Van Hammen (lehti pääsee äimistelemään, että sellaisiakin sarjakuva-alan ammattilaisia on, jotka eivät osaa piirtää) uudesta hankkeesta. Hän on antanut kymmenelle lupaavalle kirjoittajalle mahdollisuudet kehitellä XIII -sarjansa sivuhahmoille uusia seikkailuja. Van Hamme kommentoi käsikirjoituksia, ja omien sanojensa mukaan on lähettänyt tarjokkaat jo monta kertaa uudelleenkirjoitettaviksi.

Suuren suuren Tintti-ruudunkin tekeminen oli pitkällistä yhteistyötä. Oli rakennettu pienoismalli, valokuvautettu sitä eri kulmista, ja pidetty palavereja miten asetelma olisi parhain. Sitten piirretty. Kyllä sitä kelpaa esitellä.


* Daniel Michaels. Meanwhile, in Brussels, Our Hero Fights a Comic-Book Crisis. Wall Street Journal 8.5.2009.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset