sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Aiju Salmisen potaatteja


Perunanostoaikaan sopii hyvin luettavaksi Aiju Salmisen (s. 1979) strippikokoelma Potaatit (2010), vaikkakin kokoelma on jo alkuvuodesta ilmestynyt. Stripeissä seikkailee perunaperhe, jonka ikääntymistä ja lisääntymistä päästään seuraamaan.

Sammakon strippikokoelmissa on vain yksi strippi sivullaan. Sarjakuvan julkaisemisen historiasta juontuu, että paljon lukenut vieläkin hieman vierastaa tyhjää tilaa. Se ei ole Kiroilevan siilin tai Potaattien ongelma, oikeastaan Sammakkoa pitäisi kiittää luku- ja tekemiskonventoiden muuttamisesta.

Takavuosina niin lehdissä kuin kustantamoissa määriteltiin tarkasti tila, joka sarjakuvan julkaisemiselle annettiin. Sanomalehtien viihdesivulla palstamillit oli tarkasti määritelty, kustantamoissa albumin sivumäärä oli ennaltamäärätty.

Sarjakuvantekijät vuosikymmenien myötä tottuivat annettuihin formaatteihin ja toteuttivat työnsä niiden ehdoilla. Samalla tekijöille kehittyi jonkinlainen tyhjän tilan kammo, annettu tila piti käyttää mahdollisimman tehokkaasti.

Ainakin painotekniset syyt tilan rajoittamiseen ovat poistuneet. Eikä siis nuoremmilla tekijöillä ole mitään syytä historiallisiin formaatteihin töitänsä ahtaa. Saakoot sarjakuva muiden taiteiden tapaan määritellä itse millaisen tilan se julkaistaessa vaatii.

Olkoot vanhojen satokausien rajoitteet ylitetyt.

Salmisen Potaatit on jaettu kuuteen osastoon. Ensimmäisessä kotimaiset potut tulevat esitellyiksi suhteessa ulkomaaneläviin, Appelsiiniin ja Ananiakseen. Toisessa perunapariskunta saa mukuloita. Melkoinen on siemenpotun muodonmuutos! Toinen pottu viettää kesästä huolimatta aikaansa hiihtämällä ja pilkkimällä. Vaatii totuttelua moinen muutos saati mukulat toiselta.

Salminen saa hyvin huumoria irti perunoihin liittyvästä perustiedosta. Tietenkin mukulat muuttuvat vihreiksi etelän runsaassa auringonvalossa. Viimeisessä sukukokous-osiossa vitsaillaan erilaisille perunavalmisteille.

Oli oiva idea pyytää peruna-asiamies Antti Lavoselta esipuhe teokseen. Potaatit ovat MTK:n suojeluksessa!

Olisi myös oiva idea palkita Salminen suomalaisen peruna-alan edistämisestä. Harmi etteivät Tyrnävän perunamarkkinoiden järjestäjät ole huomanneet Salmista paikalle kutsua. Ensi viikonloppuna (25.9.) perunamarkkinoilla ovat esiintymässä tangokuningatar Pakonen ja tv:stä tuttu terveyskeskuslääkäri Kiminkinen.

Ehkä ykstotiset tyrnäväläiset eivät suvainneet rössypotun kuvailua, ja siksi kutsu jäi saamatta? Mukava lukukokemus joka tapauksessa.

2 kommenttia:

Holle kirjoitti...

Tyylikäs sarja ja meikäläiselle uusi tuttavuus. Allekirjoittaneelta pyydettiin perunamarkkinoille alaan viittaava sarjakuva. Ei ole toiste kyselty.

Reijo Valta kirjoitti...

Jos minä olisin tyrnävän perunaisäntä, olisin Hollelta toisenkin ja kolmannenkin tilannut.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset