maanantai 6. syyskuuta 2010

Aku Ankka 35B/2010


Viime viikolla ilmestyi lehtipistemyyntiin uusi Aku Ankka -lehden erikoisnumero, numeroinniltaan 35B/2010. Lehden innoittajana on Sanoma-konserniin kuuluva Rautakirja, jonka alkujuuri Rautatiekirjakauppa Oy perustettiin sata vuotta sitten. Juhlan kunniaksi Lehtipoika-spesiaalin hinta on euron, eli tasan sata senttiä.

Rautatiekirjakauppa oli vuoden 1910 suurien kirjan- ja sanomalehdenkustantajien yhteishanke. Lehtien levikkiä ja kirjojen menekkiä haluttiin lisätä, otolliseksi yleisöksi arveltiin junamatkustajia. Perustamisvuonna toimintaa oli 36 paikkakunnan asemilla, ja lisäksi lehtipoikia ja sanomalehtimuijia kierteli junissa.

Kauppa arvatenkin kävi, koska toiminta on jatkunut eikä lopahtanut tuottojen puutteessa. Vuonna 1933 yhtiö uskaltautui levittäytyä VR:n hellästä huomasta muuallekin, vuonna 1958 tuli käyttöön katukuvasta tuttu R-kioski-nimi.

Alkujaan suurimpia osakkeenomistajia olivat Otava, WSOY, Uusi Suometar ja Hufvudstadsbladet. Sittemmin omistus on keskittynyt Sanomalle. Rautakirja on järjestelty Sanoma Trade-liiketoimintojen emoyhtiöksi, jonka alaisuuteen kuuluvat R-kioskien lisäksi muun muassa Suomalainen kirjakauppa, Finnkino ja Lehtipiste.

Satavuotias juhlii Helsingin Narinkkatorilla 8.-9.syyskuuta. (ohjelma)

36-sivuinen Lehtipoika-spesiaali sisältää aikaisemmin julkaistuja tarinoita, joissa lehdenmyynti on tavalla tai toisella mukana. Yksi aikaisemmin julkaisematon yksisivuinen Mummo Ankka-tarina on joukkoon mahtunut. Mummo selvittelee vahingossa jakeluun päässeiden vääriä tietoja sisältäneen .UKA-lehden painoksen arvoitusta.

Lehden helmenä on Carl Barksin kymmensivuinen Kuurakettien kilpailu vuodelta 1948 (WDC 93-02). Sen alussa Aku toimii kovaäänisenä lehdenmyyjänä, kunnes tulee palkatuksi avaruuslentäjäksi pienen kokonsa ansiosta.

Rakettikilpailu jää ratkaisematta ja voittorahat menevät ikääntyneiden härkävaunukuskien lepokodille. Samalla vapautui avaruusalussektorilta työvoimaa lehtien levikinedistämiseen.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset