keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Runoajelu Oulussa


Viime perjantaina Riikasta alkanut kolmikielinen runoajelu (luulesõit, dzejas brauciens) päättyi eilen Oulun Rauhalaan. Runoajelu on Suomen Viron-insituutin eri yhteistyötahojen kanssa järjestämä vuosittainen kiertue, nyt jo viidettä kertaa. Ajelun reitit vaihtelevat, tilaisuus oli ensimmäistä kertaa Oulussa.

Illan juonena oli edetä etelästä pohjoiseen. Latvialaiset Arvis Viguls ja Ingmara Balode aloittivat. Virolaiset fs ja Triin Soomets jatkoivat. Runojen suomennokset kuultiin heti alkukielisen perään.

Runopolvet soljuvat kieltä ymmärtämättömänkin korvissa, jonkin kielestä toiseen melkein samana kulkevat lainasanan sieltä täältä oli ymmärtävinään. Latvian [ri:k] ei ollutkaan valtio, vaan pääkaupunki Riika. Prag oli tutusti Praha. Viron armastuksineen oli tutumpaa.

Suomenlahden eteläpuolisten esitysten jälkeen vuoron saivat tätä iltaa varten paikalle kutsutut oululaiset Kari Sallamaa ja Paavo J. Heinonen. Sallamaa esitti runonsa sekä suomeksi että viroksi - Jaan Õispuu on kääntänyt kokoelman Tiibklaveri kaanele kirjutatud loits (Kirjastuskeskus 2009) tuolle kielelle.

Heinonen esitti Matkalaukkuruno-kollaasinsa. Paikan päällä sattumanvaraisesti Tsekkoslovakialaisesta maalatusta pahvilaukusta nousi esiin monikielinen sanataideteos, jonka äkkinäiset käänteet saivat yleisöstä naurun irti.

Suomalaisista kiertuelaisista Riina Katajavuori kauhistui esiintymispaikkaansa Heinosen jälkeen. Vakavamielisemmät runot ottivat yleisönsä. Illan lopuksi Jyrki Kiiskinen luki sikermän tuoreesta kokoelmastaan Onnenpyörä (Tammi 2010).

Onnenpyörä on syntynyt vuoden 2009 aikana. Kiiskinen oli ottanut tehtäväkseen kirjoittaa runon joka päivä aina kuukauden ensimmäisen viikon ajan, sunnuntait pois lukien, koska se on lepopäivä. Näin syntyneet 6x12, 72 runoa muodostavat kokoelman.

Kaksi ensimmäistä kuukautta Kiiskinen oli kirjoittanut ilman ennaltamietittyä aihetta, mutta maaliskuusta lähtien hänellä oli ollut jokin teema. Elokuussa kuvat, ja ne kuusi kuulimme.

Kirjoittamispäivineen esitetyt maalausten ja muiden kuvien innoittamat runot paljastivat miten vaikeaa edes itse laadittuja sääntöjä on kirjoittamisessa noudattaa. Elokuun 2009 toinen päivä oli sunnuntai, mutta tuonakin päivänä Kiiskinen oli runoillut, kokoelmaan asti.

Taiteessa säännöt on tehty rikottaviksi. Itse laaditutkin.

Etelänaapureista Viro on Oulussa esillä näinä päinä muutoinkin. Viron Suomen-instituutin Viro käy koulua -tapahtumassa Viroa ja erityisesti virolaista mediaa pidetään esillä Oulun kouluissa.


(kuvissa ylhäältä Jyrki Kiiskinen, Arvis Viguls, Ingmara Balode ja fs)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset