maanantai 20. syyskuuta 2010

Ruotsin vaalitulosta jännittäessä


Takavuosina ennen digitaalista aikaa saatoin (kaapeli)televisiosta ajantasaisesti jännittää Ruotsin Reinfeldin päätymistä pääministeriksi. Pettymyshän se oli. Digiaikana kaapelitelkkari ei enää samanlaisia mahdollisuuksia ilman maksukorttia tarjoa, joten täytyy tyytyä Yleisradion seurantaan.

Tätä kirjoittaessa vaikuttaa siltä, että porvariallianssi voittaa. Mutta enemmistöä se ei olisi valtiopäiville saamassa. Vaa'ankieli olisi tulossa, ellei sitten ennen vaaleja tehtyjä liittoutumia pureta ja muodosteta hallitusta ohi ennen vaaleja sanotun.

Sellaistahan on sattunut muissakin maissa.

Ruotsissa porvarit eivät kertaakaan hallitukseen päästyään ole uusineet mandaattiaan toisen maailmansodan jälkeen. Ruotsi on kuitenkin välttynyt Suomen kaltaisilta Kekkosslovakia inttämiltä, vaikka Tage Erlander johti maata pääministerinä melkein yhtä kauan kuin Kekkonen oli Suomea presidenttinä.

Tage Erlander oli Ruotsin pääministeri 1945-1969. Länsimaiden ennätys. Erlanderin viimeisissä vaaleissa sosialidemokraatit saivat yli puolet annetuista äänistä.

Pääministerin "kruunun" sai Olof Palme, jota kantoi muutamin vaalitulosten sallimin poikkeuksin kuolemaansa saakka.

Nyt käydyissä vaaleissa sosialidemokraatit ovat edelleen säilyttämässä suurimman puolueen aseman.

Ruotsissa on vahvat perinteet sille, että sosialidemokratia on muutakin kuin teollisuustyöväen etujen ajamista. Sitä viestiä Suomessa puolue ei ole saanut perille, vaikka siitä on hyvin tietoinen.

Jännitys jatkuu yli puolen yön. Ja kun äänet ja paikat on selvillä, saamme nähdä pitävätkö ennen vaaleja sovitut rintamat. Vihreät ovat jo uhkailleet vasemmistosta loikkaamista, mutta ....

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset