Kun akateemisen oppituolin haltija täyttää tasavuosia, on tapana, että hänelle kirjoitetaan juhlakirja. Jyväskylän yliopiston taloushistorian professori Ilkka Nummela ei ole poikkeus, syyskuun lopulla hänen täyttäessään 60 vuotta ilmestyi juhlateos Monelta kantilta (Jyväskylän yliopisto, Historian ja etnologian laitos, 2010, toimittaneet Jari Ojala, Jari Eloranta ja Heikki Roiko-Jokela).
Kirjoittajiksi perinteisesti pyydetään kollegoita ja oppilaita, niinpä tohtorikoulutettava Valtakin osallistui kannatettavaan hankkeeseen noin kolmenkymmenen muun tekijän kanssa.
Ilkka Nummela on ollut tutkimusaiheidensa valinnassa aina yllättävä. Opiskeluajoilta muistuvat ensimmäisinä mieleen gini-kertoimet ja armeijan pituusmittaukset. Gini-kertoimin Nummela laski, että jo 1500-luvun Suomessa tuloerot olivat melko tasaiset, suomalaiset rikkaat olivat peräti köyhiä eurooppalaisiin rikkaisiin verrattuna.
Pituusmittaukset heijastuvat juhlakirjan kanteenkin, kuvassa on räätäli Antti "Tepe" Toivainen, "Savon pienin mies" Säämingin Nojamaan kylästä rinnallaan kookas sotilas. 9. joulukuuta 1859 syntynyt Toivainen oli metrin ja 22 senttiä pitkä, naimisissa ja neljän lapsen isä.
Armeijan pituusmittauksien taulukoimisen taustalla on kasvuikäisenä saadun ravinnon ja fyysisen rasituksen määrä. Jarmo Nieminen näkyy lainanneen blogiinsa pätkän Nummelan artikkelista Ruununraakit teoksesta Toivon historia (Gummerus 2003) ja otsikoineen sen "Vasemmistolaiset olivat pienempiä".
Mistä ei tietenkään pidä tehdä johtopäätöstä, että vasemmistolaisuus pysäyttäisi pituuskasvun, vaan kovista oloista tuleva otollisemmin äänestää vasemmistoa.
Tilastollinen päättely on hankala ketju. Jukka Kemppinen laskeskeli sodissa kuolleiden ja heidän kotikuntiensa poliittisuuden suhdetta, mutta juuri Nummela kumosi laskelmat yksioikoisina.
Yksi tunnetuimpia Nummelan töitä on ollut laskea sotakorvausten määrä (edes jotenkin) ymmärrettäväksi rahasummaksi.
Viime vuodet Nummela on työskennellyt mm. Biografiakeskuksen Suomen talousvaikuttajat -hankkeen parissa.
Onnittelut täältä pohjoisesta rannikkokaupungista Keski-Suomen sisämaahan.
1 kommentti:
Teos on luettavissa pdf:nä Jyväskylän yliopiston sivuilta:
http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-3942-7
Lähetä kommentti