Eräässä Pirjo Rissasen romaanissa, olisiko ollut Askelten taito (Gummerus 1996), päähenkilö kamppailee elämän arjen kanssa enemmän ja yleensä vähemmän onnistuen kunnes sivun 170 tienoilla häntä ensimmäisen kerran fyysisesti kosketetaan. Kosketus on teoksen huippu- ja käännekohta. Romaanihenkilö ymmärtää mitä hän on kaivannut ja minkä eteen hänen pitää kamppaileman.
Kirja tuli mieleen eilen Kaltio-klubilla, jossa Sami Henrik Haapalan johdattelemana keskusteltiin otsakkeella "Mies ja kosketus". Samalla julkistettiin ensimmäinen Paavo J. Heinosen päätoimittama Kaltio-lehti, 4-5/2010, jonka teemana oli sattuvan ajankohtaisesti "Miesten välisestä ystävyydestä".
Rissasen romaanihenkilö ei ollut mies, eikä keskustelussakaan erityisesti mies-osa korostunut. Jenny Kangasvuo, Essi Kummu ja Eero Suvilehto keskittyivät puheenvuoroissaan enemmän kosketukseen. Suvilehto mainitsi tosin nuoruudessaan harrastamansa painin erityisenä miehisen kosketuksen mahdollistajana.
Kosketus kulkee aina koskettamattoman kautta, totesi Kummu, merkityksellinen koskettaminen tapahtuu pyhän kautta. Kangasvuo jatkoi siitä mihin Kummi jäi, ja puhui rajan ylittämisen merkityksestä.
Keskustelu siirtyi rajojen, tilan tärkeyteen suomalaisille. Keskustelijat puhuivat kokemuksistaan toisissa kulttuureissa, Suvilehto muistutti myös suomen kieliopista, jossa paikkaa, sijaintia tilassa määritellään moninverroin tarkemmin kuin indoeurooppalaisissa kielissä.
Keskustelua yritettiin luotsata kohti aistillisuutta, eroottisuutta, mutta tila ei ollut riittävän intiimi siihen, vaikka lämmin henki vallitsikin. Tavallaan aiheeseen päädyttiinkin, kun lopuksi puheena oli ruoskan kosketus. SM mainitaan. Tuoreessan Kaltiossa sadomasokismi on esillä Läjä Äijälän haastattelun ja sarjakuvien myötä.
Uudessa numerossa ovat "Mies ja kosketus" ainakin visuaalisesti läsnä Timo Saarelman valokuvin ja Kangasvuon viimeaikaisia mieselokuvia (Miehen kuva, Miesten vuoro, Freetime Machos) käsittelevässä artikkelissa.
Kaltio-klubeja on tarkoitus jatkossa pitää aina uuden numeron ilmestyttyä, siis kuudesti vuodessa. Päätoimittaja Heinonen pohti klubien järjestämisaikaa, että sopiva olisi hieman ilmestymisen jälkeen jotta paikalle saapuvat lukijatkin voisivat paremmin keskusteluun osallistua. Näin ehkä ensi vuonna. Seuraava klubi joulukuussa uuden numeron ilmestyttyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti