perjantai 29. lokakuuta 2010

Virkkauksia ja vaginoita

Vaginavirkkaajat
Taina Kontio ja Sari Hakala
19.10.-4.11.2010

GALLERIA 12 Kauppakatu 12
Kuopio

Keskiviikkona poikkesin Galleria 12:sta katsomassa Taina Kontion, Sari Hakalan ja kumppaneiden käsitöitä. Vaginavirkkaus on osa Pohjois-Savon taidetoimikunnan Avantgarde-festivaalia, jota olen seurannut lähinnä facebookin sosiaalisten verkostojen kautta. Festivaali on löyhä ja avoin, uusia tapoja taiteeseen avaava ja uusia tulkintoja hakeva.

Festivaalia tuottaa Sari Hakala, joka on facebookissa heitetystä ideasta kehitellyt vaginavirkkauksen. Noin vuoden verran pääasiassa kuopiolaiset naiset ovatkin kokoontuneet ylistämään naiseuttaan käsitöin.

Tulokset ovat siis nyt esillä. Näyttelyesitteen mukaan vaginavirkkaus on kunnianosoitus naisille. Keskeisessä osassa tekemisessä ja näyttelyssä on yhteisöllisyys, naisten avoin ja julistamaton puhe.

Puhe kuului ja näkyi näyttelyssäkin. Ensimmäisessä huoneessa taustalla soi nauhoitus virkkauspiiristä. Peremmällä sisätilassa esillä olevassa videoteoksessa kaksi naista istui sohvalla, toinen teki käsitöitä ja toinen luki Eve Enslerin Vaginamonologeja.

Miehenä jäin jotenkin yhteisöllisyyden ulkopuolelle, mutta laajemminkin vaikuttava teos oli kolmesta juhlamekosta koostuva työ. Tämä käsilaukun salat paljastava teos sai näyttelyssäkävijän sen verran hämilleen, että unohdin ottaa kuvia. Kuvia muista töistä esim. vaginavirkkaajien blogissa.

Naisten taidekäsityöelinten sijaan otin samana iltapäivänä kuvia Siilinjärven kirkonkylällä moottoritien laidassa olevasta Liikenneyhteyksien kehittäjien muistomerkistä (Helvi Miettinen, Hanneli Janatuinen, Paavo Halonen ja Päivi Lammi 1992). Se kuvastanee, että toinenkin näkökulma taiteeseen on tarpeen.


* vaginavirkkaajat. Galleria 12
* vaginavirkkaajat. posterous.com


* * *

Avantgardeen ja naisiin liittyy eilen julkaistu kirja-arvioni Bocquetin ja Catelin Kiki, Montparnassen kuningatar -sarjakuvaelämäkerrasta.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset