Sellainen uutisvirtaa seuraava, jolla joskus harvoin joku asia jää päivää pidemmäksi ajaksi mieleen, hämmästyi eilen illalla Aalto-yliopiston rahoituksen professori Vesa Puttosen Yleisradiolle antamasta asiantuntijalausunnosta.
Standard & Poor's oli laskenut Yhdysvaltain pitkän ajan luottoluokitusta pykälällä kolmen A:n parhaasta luokasta AA+:ksi. Tätä Puttonen piti merkityksettömänä.
"Yhdysvalloilla on [...] keskuspankki, joka pystyy painamaan lisää rahaa tarpeen tullen." (Yle Uutiset 6.8.2011)
Vastahan alkuviikosta tiistaina samainen Puttonen piti Yhdysvaltain velkakaton nostamista huolestuttavana asiana.
"Mutta eihän tilanne siltä osin mitenkään ratkea. Seuraavaksi ne rahat pitää jostakin saadakin." (Yle Uutiset 2.8.2011)
Puttonen kertoi suurimman ulkomaisen rahoittajan Kiinan olevan huolestunut, ja aikovan vähentää sijoituksiaan Yhdysvalloissa. Lisäksi Puttonen epäili oman keskuspankin halukkuutta antaa lisää rahaa. Se on ilmoittanut toisen elvytyspaketin lopettamisesta. Eikä uutta ole tulossa.
Siis vaikka velkakattoa nostettaisiin, niin kuin nostettiin, halukkaita lainaajia ei maailmassa olisi.
Mistä Puttosen luottamus keskuspankin anteliaisuuteen tässä muutamassa päivässä kasvoi?
Tässä välissä Raha ja talous -blogin Lauri Holappa jo ehti huolestua asiantuntija Puttosen asiantuntemattomuudesta:
Koko talouspoliittinen keskustelu vääristyy huolestuttavasti, kun julkisuudessa käytetään asiantuntijoina professori Puttosen kaltaisia kommentaattoreita, jotka eivät tunne edes näennäisen asiantuntemusalueensa perusteita. He rinnastavat valtiot kotitalouksiin, joiden on todella ensiksi kerättävä omat tulonsa ennen kuin ne pystyvät kuluttamaan. Tämän vuoksi Puttonen ja kumppanit jaksavat olla niin tavattoman kiinnostuneita valtionvelan omistusrakenteesta – että mistä niitä valtion kaipaamia tuloja on jatkossa mahdollista saada.
Professori Puttosen olisi kuitenkin syytä muistaa, että kotitaloudet ovat valuutan käyttäjiä. Rahapoliittisesti suvereenit valtiot taas ovat sekä valuutan käyttäjiä että sen liikkeellelaskijoita. Niiltä eivät voi loppua rahat. (Raha ja talous, 2.8.2011)
Blogin kommenteissa epäiltiin, että Puttonen "tarkoituksellisesti ideologisista syistä esittää virheellisiä argumentteja".
Eilisellä "keskuspankki pystyy painamaan lisää rahaa" lausunnolla Puttonen tuli todistaneeksi kommenttien epäilyn oikeaksi, samassa mediassa.
Ja olisi tarkkaavaisen median seuraajan pitänyt asia ymmärtää tiistaiaamuna jo siitä, että Puttonen kieltäytyi nimeämästä Yhdysvaltain velkaantumisen syyksi George W. Bushia. Hänen aikanaanhan rikkaiden ja yritysten veroja kevennettiin huomattavasti (tulot pienenivät) ja aloitettiin suurimittaisia sotia (menot kasvoivat).
Puttonen väisti kysymyksen toteamalla "syitä on useita"...
* * *
Eilen kirjakaupassa käydessä huomasin Puttosen olevan myös kirjamarkkinoilla. Hyllyllä oli tarjolla Osta halvalla, myy kalliilla (WSOY 2009) sijoitusopas. Puttonen ja kustantajansa ovat omaksuneet nimekkeen toisen osan hyvin. Pehmeäkantisen, pokkarikokoisen teoksen takakannen hintalappu kertoi 47,40 €.
Ja siinä oli neljä senttiä alennusta kustantajan suositushintaan.
En ostanut kallista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti