lauantai 6. elokuuta 2011

Varokaa Zorkoneita


Zorkoneita? Nimi viittaa heti siihen, että Zorbulilla on sormensa pelissä. Mutta kyse ei ole vinksahtaneen tiedemiehen luomista tuhoatuottavista zor-koneista. Zorkoneita on zorkonin monikon partitiivi.

Pikon ja Fantasion uusien seikkailujen kolmas osa Varokaa zorkoneita (Egmont 2011) ei olekaan samaa jatkumoa Pikon ja Fantasion hahmojen historiasta, vaan "nykyaikaan" sijoittuva rymistely. Kaksi ensimmäistä osaa antoivat luvan odottaa, että sarjakuvan oman historian pöyhimistä olisi laajemminkin jatkettu, mutta ei, ainakaan kokonaisen oman sarjan verran.

Onhan nimenä "uudet seikkailut", eikä "vanhat". Ja se ikävä taloudellinen puoli: jakelusyistä ei kustantajan kannata monia sarjoja aloittaa.

Varokaa zorkoneita on toinen suomennettu Yoannin ja Vehlmannin Piko ja Fantasio-seikkailu. Ensimmäinen, Kivijättiläiset (Egmont 2009), ilmestyi kaksiosaiseksi jääneessä Tempo-nimekkeellä julkaistussa lehtikokoisessa ja pehmeäkantisessa sarjassa. Sarjan toinenkin julkaisu oli Piko ja Fantasio-seikkailu, Frank LeGallin Ajan pyörteissä (Egmont 2009).

Tarina alkaa Sieninevan kreivin linnasta. Kreivi keittelee sienikaakaota kun putkimies saapuu. Tai siis Zorbul, jota kreivi zor-säteen vuoksi luulee viemäröinnin asiantuntijaksi. Zorbul muuttaa Sieninevan tienoon viidakoksi, jonka fauna ja flora ovat hämmästyttäviä. Yoann on laittanut mielikuvituksensa liikkeelle uusia kasvi- ja eläinlajeja luodessaan.


Tosin tässäkin ollaan tunnetuimman Pikon ja Fantasion tekijän, Franquinin jalanjäljissä. Hänen Marsupilami-seikkailuissaan on mitä nerokkaimpia saalistus- ja suojautumiskeinoja esitelty (ks. esim. Imalipusram). Valerianin ja Laurelinen avaruuksistakin on jotakin häivähdyksiä Sieninevan viidakkoon siirtynyt.


Ruotsalaisten blondien avulla zorkoneista ja muistakin oudoista pedoista selvitään. Armeijan väliintuloa ei tarvita. Lena ja Astrid tavattaneen tulevaisuudessakin.

Parivaljakon Yoann ja Vehlmann aikaisempi suomennos Kivijättiläiset oli juonellisesti monipolvisempi ja mukaansatempaavampi kuin uudempi. Varokaa Zorkoneita käyttää paljon oman universuminsa tuttuja ja turvallisia vitsejä, ja viittaa kunnioittaen Franquinin aikaisiin tapahtumiin. Ei niitä huonoimpia Piko ja Fantasio-seikkailuja.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset