torstai 11. elokuuta 2011

Pasi P. Reuna-alue


Herra Parikka lähetetään tarkan harkinnan jälkeen Lappeenrantaan liikematkalle. Hänelle varataan huone Grand Hotelista, ja hänen lähetetään matkaan jo hyvissä ajoin, lauantaina valmistautumaan seuraavan viikon tärkeisiin neuvotteluihin. Sovittu majoittumisyksikkö on kuitenkin tehnyt virheen, herra Parikka on kirjattu hotelliasukasjärjestelmään nimellä mr. Paprika.

Identiteetin yllättävä muutos johtaa kauppamiehen liikkeet aivan toiselle uralle kuin pääkonttorissa oli tarkoitettu. Hotellin salongissa hän alkaa esitellä ottamiaan taidevalokuvia, ja tilanteet alkavat varautua eroottisesti. Lapusten johdattamana Paprika päätyy läheiseen anniskeluravintolaan. Siitä ei hyvä seuraa. Erinäisten episodien jälkeen Paprikalle ei tarjota edes olutta. Missään ravintolassa. Maakuntakirjastostakaan ei lainata humalaisille asiakkaille.

Pasi P. on minulle uusi tuttavuus, jonka jäljille pääsin Oulun pääkirjaston heinäkuussa tekemien hankintojen kautta. Pasi Pikkarainen (s. 1971) on tuottelias sarjakuvantekijä ja kollaasikertoja, Kansallisbibliografia tietää hänen tehneen 2005-2010 parisenkymmentä julkaisua, näistä yksitoista 2008-2010 Pasi P. nimellä. Sitä ennenkin Pikkarainen on tehnyt koko joukon omakustannelehtiä. Syyskuussa 2007 Pikkaraisella oli näyttely Lappeenrannassa.

Tässä käsiteltävä Reuna-alue on julkaistu vuonna 2009 ja sen kustantajana on Harvinaiset Lajit.

Netissä ei sarjakuvaportaali Kvaakia lukuunottamatta Pikkaraisesta tai hänen teoksistaan juurikaan tietoja ole. Kvaakissa on arvosteltu useita Pikkaraisen ja Pasi P:n töitä, niiden perusteella tyylit vaihtelevat aihepiireittäin, mutta arjen absurdius säilyy tuotannon punaisena lankana.

Reuna-alue on kuvakollaasi. Aineistona ovat pääasiassa 1940- ja 1950-luvun kuvat, joita Pikkarainen on rajannut tarpeen mukaan. Kuvakerronnan linja ja suunta pysyy kestävänä läpi teoksen.

Identiteetin hämärtäminen ja hämärtyminen on vähästä kiinni. Alkusysäykseksi ei tarvita paljoakaan, varsinkin jos korjausyrityksiin suhtaudutaan välinpitämättömästi.* Pikkaraisen/Harvinaisen Lajin kirjat Sarjakuvan Toivossa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset