sunnuntai 28. elokuuta 2011

Vesa-Matti vei taas pahoille teille


Oulun musiikkivideofestivaalien ohjelmistoon kuului lukuisten musiikkivideonäytösten ja konserttitaltiointien lisäksi Anssi Kasitonnin (s. 1978) lyhytelokuvia. Tämän vuoden Ars Fennica voittaja on jo vuosikymmenen ajan tehnyt säännöllisesti parin vuoden välein kaitafilmielokuvia. OMVF:n näytäntöön oli valittu kolme työtä vuosilta 2003-2009. Festivaaliyleisö sai nähtäväkseen Kolkuttajat (2003), Liitäjät (2005) ja Masan (2009).

Ilahduttavaa lyhäreissä oli, että Kasitonni on säilyttänyt koko ajan saman tekniikan. Suoraa kuvausta ja animaatiota yhdistelevät kaitafilmit ovat vaatineet paljon aikaa, lavastus on myös tehty aikaa säästämättä. Moni muu olisi varmaan vuosien myötä siirtynyt tietokoneisiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin, vaikkapa edes kouluissa suosittuun Windows Moviemakeriin.

Näytöksessä filmit nähtiin aikajärjestyksessä. Kolkuttajien alussa nähdään outo välikuva katkenneesta johdosta. Sen merkitys selviää myöhemmin, rauhassa ruokailleet miehet ovat jo ehtineet pankkiin asti ryöstöpuuhissa. Piuha omantunnon kolkuttajiin oli poikki vain tunnin, ja kauheita ehti tapahtua.

"Vesa-Matti!", havaitsevat kolkuttajat johdon korjattuaan, ja joutuvat ottamaan siivet selkäänsä.

Liitäjissä seurataan oravanuoren haluttomuutta opetella liito-oravaksi. Isä painottaa liitelyn tärkeyttä Pietilän metsän ja oman pesäpuun suojelemiseksi. Nuorta puhuttelevat enemmän bänditreenit ja skeittaus. Liito-oravaksi opettelu vaatisi paneutumista, ja tekosiipien poisheittämisellä on kohtalokkaat vaikutukset.

Masa on suurta vankilapakoa juoniva hamsteri. Häkissään se on suunnitellut ja toteuttanut monenmoista pakoapuvälinettä. Esimerkiksi valjastanut juoksupyöräänsä dynamon, jolla tuottaa sähköä laserkynää varten.

Lyhytfilmit ovat kerrassaan mainioita. Nick Parkin Wallace ja Gromit tuli esitellyistä teknisistä laitteista mieleen, huumorista vaikkapa Monty Python. Yleisö nauroi monta kertaa mukana.

Jos Kasitonni noudattaa uusi filmi pari vuoden välein tahtiaan, niin uusikin pitäisi tänä vuonna tulla. Jäämme innostuneena odottamaan.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset