torstai 27. lokakuuta 2011

Kuvia Kajaanin linnan raunioista 2/3


[Kuvia Kajaanin linnan raunioista 1, 2 ja 3]

Linnan ei valmistunut niin nopeasti kuin Kaarle IX toivoi. Jo 1610 hänen käskynhaltijansa Isak Behm hyökkäsi Kuolaan, huonoin tuloksin. Vuoteen 1612 linnaa rakennettiin kivestä, sen jälkeen materiaaliksi valittiin poltettu tiili. Asuttavassa kunnossa linna oli 1616, valmis 1619. Tuolloin valtapoliittiset suunnitelmat olivat jo muuttuneet. Solmittu Stolbovan rauha ja kuninkaaksi tulleen Kustaa II Aadolfin mielenkiinto kohdistui etelään, Keski-Eurooppaan.


4 kommenttia:

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Kiitos, että säästit retkeltä Kajaaniin. Ilman kuviasi olisin voinut jäädä siihen uskoon, että linna näyttää samalta kuin lehtikuvassa, jonka taannoin blogiini laitoin.

Reijo Valta kirjoitti...

Kannattaa Kainuussa muutenkin käydä...

Samainen Jac. Ahrenbergin kuva on myös museoviraston Kajaanin linna-sivuilla.

Linna tosiaan saattaisi sen näköinen nykyisin olla, jos nuo 1890-luvun suunnitelmat olisivat toteutuneet. 1600-luvun ulkoasun kanssa tuolla ei ole mitään tekemistä -- tai saattaa ollakin, ei voi tietää. Ehkä tiiliä käytettiin vain sisätiloissa?

Kaisa Kyläkoski kirjoitti...

Ahaa, sitten sitten kyseisestä kuvasta voi olla nätti digitoitu originaali Arkistolaitoksen digitaaliarkiston syövereissä, joista on jo useampi "visio" ulos pulahtanut. Sivusto vaan tällä hetkellä (taas) jumissa.

Reijo Valta kirjoitti...

Arkistolaitoksen digitaaliarkistossa on tosiaan suunnitelmapiirroksia, kuusi kappaletta.

Ne ovat vuodelta 1887, varhaisempia versioita kuin edellisissä kommenteissa mainitut. Eri näköisiäkin.

Digitaaliarkisto vaatii kokeneeltakin käyttäjältä pitkämielisyyttä. Haulla "Kajaanin linna" ei ollut lainkaan tuloksia. "Kajaani linna" toi nuo mainitut kuusi.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset