maanantai 10. lokakuuta 2011

Suomalaisen kirjallisuuden päivä 2011



10. lokakuuta vietetään Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää. Vakiintuneesti viedään seppeleitä Helsingissä ja Nurmijärvellä Aleksis Kiven patsaille.

Muuallakin tapahtuu.

Tampereella Vanhan kirjaston edessä Kivelle omistetulla Runoilija ja muusa -patsaalla kello 12 on luvassa runonlausuntaa ja yhteislaulua sekä Tampereen VPK:n soittajien musisointia. Runoja lausuvat näyttelijä Ahti Jokinen sekä kirjailija Raimo Vettenranta. Juhlapuheen pitää Tampereen Runo- ja Kulttuuriyhstys TaRu ry:n puheenjohtaja Paavo Luokkala.

Lahdessa Florenciassa kello 12 Essi Tammimaa lukee otteita uudesta kirjastaan Paljain käsin (Gummerus 2011).

Oulussa pääkirjaston Pakkala-salissa on vieraana Wilson Kirwa. Hän esiintyy kaksi kertaa: kello 10 lapsille ja lapsiperheille sekä kello 18 aikuisille.

Kuopion pääkirjastossa piti olla esitelmöimässä Anja Snellman, mutta tilaisuus on peruttu sairaustapauksen vuoksi.

Kotkassa on suomalaisten toiverunojen ilta klo 17.00 pääkirjaston Einon kammarissa. Toivottuja runoja esittävät Kimara-ryhmästä Eila Tuomainen, Hanna-Kaisa Larvi ja Leena-Kaisa Kivioja. Illan juontaa Leena-Kaisa Kivioja.

Lieksassa vietetään suomalaisen kirjallisuuden päivänä Mielikirjapäivää. Pääkirjastossa on esillä vuosittain valittavan Lieksan Luovan mielikirjat. Tämän vuoden luovin on kuvataiteilija Pirjo Hämäläinen. Lisäksi klo 18 kirjaston ja kansalaisopiston yhdessä järjestämässä kirjallisuusillassa on vieraana kuvataiteilija ja sarjakuvantekijä Hanneriina Moisseinen. Hän kertoo sarjakuvien tekemisestä ja kirjoistaan.

Akaan kaupunginkirjastolla esitetään klo 19.15 näytelmä Vuosisadan rakkaustarina. Sen on Märta Tikkasen runojen mukaan ohjannut ja sovittanut Tero-Matias Junnila. Esittäjänä tamperelainen Teatteri Mieli.

Raaseporissa alkoi eilen suomalaisen kirjallisuuden viikko Aleksis Kivi-juhlalla. Keskiviikkona 12. päivä klo 18.30 Leena Lehtolainen Karjaan kirjastolla.

Lapinlahdella esitelmöi emeritusprofessori Martti Turtola lukion Lapinlahti-salissa klo 18.30 Juhani Ahosta.

Sysmän kirjaston viisasten kerhossa kysytään kuka teki mitä? Onko arjen pimeällä puolella valoa? Klo 17.30 aiheena ovat naisdekkaristit.

Sotkamossa aurinko nousee kello 7.40 ja laskee kello 18.06.

Kesälahdella päivää vietetään Sovintolan Kirjakammarissa mielikirjojen seurassa klo 11-17. "Ota oma mielikirjasi mukaan. Kirjavisailua ja kahvittelua."

Teuvan kirjastolla aloitetaan isänpäivärunojen työstäminen klo 17 alkaen.

Lisäksi Helsingissä Ravintola Vltavassa kello 17-20 WSOY:n runokavalkadi Mitta mitasta.


Suomalaista kirjallisuutta juhlistetaan siis monin tavoin ja ympäri Suomen. Yllä on tapahtumista vain osa, mitä googlaamalla pikaisesti löysin. Sotkamossakin on Veikko Huovinen -seuran lukupiiri 13. päivä klo 19 kirjaston lukusalissa. Käsiteltävänä Seitsemän sinisen takana. Kuvakirja Sotkamosta (Otava 1986).

Runo on tapahtumissa ehkä yliedustettunakin, ainakin jos muistetaan, että sillä on oma päivänsä kesällä Eino Leinon ja suven kanssa.

Kirjallisuutta arvostetaan. Mutta miten on kirjailijoiden toimeentulon kanssa? Siitähän ovat Kirjailijaliitto, Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Sanasto yrittäneet keskustelua herätellä, esimerkiksi Hesarin Kuukausiliitteen kautta.

Hakuihin päivän tapahtumista tarttui myös Ari Hakkaraisen blogikirjoitus Kirjaston maksamat korvaukset kirjailijoille ovat pienemmät kuin nakkisormisen bloggaajan Google-mainostulot. Kirjoituksessa on joitakin valitettavia asiavirheitä, mutta reaktio lienee halutun suuntainen.


Toivottavasti kirjastot ja muut juhlia järjestävät maksavat esiintyjilleen kunnolliset esiintymispalkkiot. Leivän levennystä sekin on.



* Kuvassa Aleksis Kivi sarjasta Aleksis Kivi (Diacor).

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset