torstai 6. lokakuuta 2011

Tarkastaja Ankardon ensimmäiset tutkimukset


Benoît Sokal
Ensimmäiset tutkimukset
- tarkastaja Ankardon tutkimuksia
(suom. Juhani Tolvanen, tekstaus Outi-Illuusia Parviainen ja Jannico Lilja)
Jalava 2011
64 s.


Sokalin viime vuosina tekemiä Ankardo-seikkailuja on moitittu hengettömiksi ja vanhan toistamiseksi. Kvaakiin Ankardo-albumeja arvostellut Janne Viitala totesi Porvarisnaisen hillityn charmin (Jalava 2008) charmittomaksi ja Kasvottoman naisen (Jalava 2009) "positiiviseksi yllätykseksi", mutta samalla todeten, että Amerzonian (Jalava 1989) jälkeen Ankardon seikkaileen tasalaatuisesti ilman, että yksikään albumi olisi lipsahtanut "kehnon tai erinomaisen kategoriaan".

Jalavan uusin Ankardo-albumi on kooste varhaisista seikkailuista, viisi, kuusi sivuisista tarinoista. Pääosa niistä on aikaisemmin julkaistu 1980-luvulla Tapiirissa, neljä kokooman viimeistä ilmestyy nyt ensimmäisen kerran suomeksi. Niihin sisältyy melkoinen yllätys, joka tosin sopii paremmin kuin hyvin Ankardon alkuaikojen maailmaan.


Alkujaan (A suivré) -lehdessä mustavalkoisina ilmestyneet tarinat on julkaistu nyt väreissä. Myös suomennos ja tekstaus ovat uusia. Mustavalkoisuus oli alkuaikojen tarinoille keskeinen elementti, 1950-luvun filmimaailman dekkareihin yhdistävä tekijä. Siksi värittäminen tuntui ajatuksena vieraalta, mutta Pascal Regnauld on onnistunut työssään hyvin. Alkuperäinen henki on säilynyt. Regnauld on tehnyt kokooman kannenkin.

Ihan ensimmäisessä tutkimuksessaan Ankardo työskenteli aluejohtajan alaisuudessa. Hortensian kuolema tulee selvitetyksi, ja samalla tarkastajan seikkailujen laatu. Pitkän matkan antisankari tekee jo ensimmäisissä seikkailuissaan "turvatusta" palkkatyöstä vapaaksi agentiksi.

Alkuvuosina Sokalin luoma etsivähahmo hakee vielä muotoaan. Loppusivuilla tuttu muoto on jo hahmottunut, tosin nokka on tainnut vuosien mittaan vielä hieman suurentua.


Mainiota, että alkuvaiheet ovat nyt yksien kansien välissä. Eivät nämä lyhyetkään kaikki mitään täysosumia ole, mutta enemmistö kuuluu "erinomaisen kategoriaan".* Janne Viitala. Porvarisnaisen hillitty charmittomuus. Kvaak.fi 23.11.2008
* Janne Viitala. Uusin Tarkastaja Ankardo -albumi yllättää positiivisesti [Kasvoton nainen]. Kvaak.fi 21.11.2009
* Jukka Laine. Ankardon ensimmäiset tutkimukset albumina ja väreissä. Kvaak.fi 24.8.2011.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset