torstai 13. lokakuuta 2011

Toivo, yllätyksenä


Eilen ja toissapäivänä Yle Radio yhdessä on Päivän mietelauseet luettu Henriikka Tavin viime kuussa ilmestyneestä Toivosta (Teos 2011). Ilokseni toissapäivänä samainen Toivo oli Oulun pääkirjaston uutuushyllyssä, tämän teoksen ilmestymistä en ole osannut odottaa, Tavilta kun on loppukuusta tulossa Mikael Bryggerin ja taiteilijaryhmä IC-98:n kanssa yhdessä tehty Tekstinauhoja – In large, well-organized termite colonies (Poesia 2011).


Toivo on kolmeen osaan jakaantuva runoteos, jonka keskimmäinen osa on nimetty samoin kuin koko kirja. Aluksi ja lopuksi on Kehtolaulu, alussa ja lopussa on samanniminen, erisisältöinen perhoslajeja luetteleva runo.

Sisällöltään alun ja lopun Kehtolaulut tuovat mieleen Kari Aronpuron etydin Mustaa purkista (kokoelmassa Lehmän henkäys, Tammi 2008). Saiponvalkoinen, valkunvalkoinen, lumikellonvalkoinen, käenkaalinvalkoinen, kyyhkynvalkoinen ... neitoperhonen, noitanirkko/ huhtasiipi, heinänorsu. Kehtolaulu tai lapsen pyllystä taputtaminen ei tuo toivottua vaikutusta, jos siinä on tasainen rytmi. Siinä pitää olla poikkeamia, yllätyksiä, silloin vaikutus on parempi.

Myös Toivon keskellä on Kehtolaulu. Siinä ei luetella perhoslajeja.

Kannessakin olevat perhoset määrittävät teosta. Kolmannen osan runot on nimetty suruun tai kuolemaan viittaavilla perhoslajeilla. Suruvaippa, Pääkallokiitäjä, Hallakehrääjä. Viimeksi mainittu perustuu Saima Harmajan päiväkirjoista tehtyihin siivekkäispoimintoihin.

Toivon ensimmäisessä osassa on kolme Lastu-nimistä runoa. Lisäksi on Tavin riimittelujä tuttuihin lasten loruihin. Tässä on mies,/ joka matkusti bussilla, jota kuskasi Tony.//Tässä on mies,/ joka jätti miehen, joka matkusti bussilla, jota kuskasi Pjotr.

...
punikista punakaarti,
punakaartista kaatunut,
kaatuneesta kalmanlinja,
kalmanlinjalla liikettä,
liikehdintää, kehtolaulu,
kehtolaulusta kuolema,
...

Lapsuuden ja kuoleman välissä on Toivo. Synnyin- ja kuolinvuoden välissä oleva viiva. Konkreettisestikin. Toivo on perhe, toivo on toiset ihmiset, esikuvat ja huonot esimerkit.

Tasainen rytmi on turvallinen, mutta puuduttava. Poikkeama, turvallinen yllätys tuottaa toivottuja tuloksia. Niin kuin Haikouichtysen. "... sillä oli silmät, sieraimet, korvaimet ja aivot."

Maailma on vähän vinossa, on siis turvallista nukahtaa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset