torstai 12. huhtikuuta 2012

Lue vähemmänEilen kirjastossa käsiin sattui Georges Bataillen Madame Edwarda (ai-ai 1998). Oulun pääkirjaston hyllytystä on muutettu, ja vaikka siitä on jo hyvän aikaa, asioidessa tunnun aina päätyvän vääriin rivistöihin. Mutta se on mahdollisuus löytöihin ja muistoihin.

Kaisa Siveniuksen suomentaman Bataillen novellin luin tuoreeltaan. Jumalan ja seksin ammattilaisen yhdistäminen saattoi vuonna 1941(jolloin kirja ilmestyi ensimmäisen kerran ranskaksi) tai 1956 (jolloin teos tuli Ranskassa kirjakauppamyyntiin) olla shokeeraavaa, ja oli se sitä 1998 ja 2012 kaikista polyamoriapohdinnoista huolimatta.

Oikeastaan Bataillen kirjassa ei ole kyse jumalista tai seksistä, vaan enemmän ihmisenä olemisesta. Alkujaan itse novelli ilmestyi sen miespääosassa olevan salanimellä. Filosofi-kirjailija Georges Bataille oli kirjoittanut siihen vain esipuheen, jossa korosti novellin teemoja, antoi lukuohjeen. Kyse on kuolemasta, kuoleman pelosta, naurun ja tuskan vastakkaisuudesta ja työstä jota teemme kuoleman edessä.

Bataillea enemmän kiinnostuin siitä, mitä kirjan kustantajalle (ai-ai) ja kirjasarjalle (lue vähemmän) nykyisin kuuluu. 1990-luvun lopulla osuvasti nimetyssä kirjasarjassa ilmestyi seitsemän teosta, joista parhaiten muistettaneen Herman Melvillen Bartleby (1999). Ai-ain kustanteessa oli filosofi Gilles Deleuzen jälkipuhe, joka auttoi lukijaa huomaamaan, että Bartleby teki "mieluiten en" jo pari kertaa ennen kuin ajatus muotoutui sanoiksi.


Sitten 1990-luvun en muista kustantajaan tai lue vähemmän-sarjaan uutuushyllyillä törmänneeni. Pidin ja pidän edelleen kirjasarjan ajatuksesta. Lyhytkin teksti oikein "ohjeistettuna" saattaa herättää syviä ajatuksia.

Googlaten saa vastauksia. Kustantaja toimii edelleen, on tosin muuttanut Helsingin Valhallankadulta Porvooseen Vanhalle Kuninkaantielle. Lue vähemmän on ollut vuonna 1988 perustetun kustantamon julkaisuhistoriassa sivuhyppäys, pääasiassa on julkaistu kasvatusalan teoksia.

Seitsemän 1990-luvulla nopeassa tahdissa julkaistun (1996-2000) Lue vähemmän -kirjan lisäksi on 2007 julkaistu Claudio Magrisin Ymmärrättehän. Ehkä vielä joskus jotain?* ai-ai
* lue vähemmän -- Clarice Lispectorin Água vivaa (2000) lukuunottamatta kaikkia nimekkeitä on edelleen saatavana.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset