torstai 26. huhtikuuta 2012

Tintti on sinfonia


Ranskalais-belgialaisessa sarjakuvassa Tintistä on jo vuosia sitten muodostunut klassikko, johon itsensä kunniottavan tekijän on tavalla tai toisella viitattava.

Kemin sarjakuvafestivaaleille toukokuussa tuleva Christophe Blain ei ole poikkeus. Ulkoministeriössä (WSOY 2012) ulkoministeri käyttää puolitoista sivua sen selvittämiseen, että hyvä puhe on kuin Tintti.

Nykyisin harvemmin viitataan suoraan Hergén sarjakuvaan. Tintista keskustellaan, ja siitä on tehty erilaisia tulkintoja. Viime vuosien viittaukset ovatkin useasti tehty näihin puheenaiheisiin tai tulkintoihin.

Ulkoministeri lainaa mielellään sivistyneistöön kuuluvien ystäviensä ajatuksia. Hänen analyysinsä Tintistä on myös lainatavaraa.

Sarjakuvateoreetikko Scott McCloud käytti Tinttiä yhtenä esimerkkinään Sarjakuva - näkymätön taide (The Good Fellows 1994) tutkielmassaan. Kun sarjakuvassa on realistiset taustat ja itse hahmot ovat viitteellisiä, niin lukija pääsee seikkailuun mukaan, kohtaamaan sarjakuvan kautta maailman turvallisesti kasvoista kasvoihin.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset