keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Navis työn touhussa


Morvan & Buchet
Sillage 3 Hammasrattaat
suom. Lauri Narinen
Egmont 2011


Morvan & Buchet
Sillage 4 Pirun merkki
suom. Lauri Narinen
Egmont 2011Autioplaneetalta valtavaan avaruuskulkueeseen mukaan temmattu Navis pääsee kolmannessa ja neljännessä seikkailussaan varsinaisiin tehtäviinsä. Ensimmäisessä albumisarjan osassa kerrottiin sankarin taustoja ja kasvutarina, toisessa osassa perusteltiin miksi juuri hän on oivallinen hoitamaan Sillagen hallinnon salaisia tehtäviä. Telepaatit eivät voi lukea ihmisen ajatuksia. Lisäksi Navis kasvoi nuoreksi, notkeaksi ja ruumiinsa erinomaisesti hallitsevaksi nuoreksi aikuiseksi, jollaiseksi hän tullee pitkäksi aikaa jäämään.

Sekä Hammasrattaissa että Pirun merkissä Navis lähetetään selvittelemään sotkuja, joita Sillage on aiheuttanut ohittamiensa planeettojen kulttuureille. Byrokraatit eivät kerro Navisille kuin pakollisen ongelmista, sekasotkujen syyt paljastuvat Navisille ja lukijalle pikkuhiljaa tehtävän kuluessa.

Hammasrattaat paljastuu muunnelmaksi Kurt Vonnegutin Titaanin seireenien juonesta. Tosin Sillagen "runollisesti" nimeämällä TRI-JJ 768:lla asuu alkuperäiskansa, jollaista Vonnegutin kuvaamassa maassa ei ollut. Luonnon kanssa harmoniassa eläviä puntia eivät planeetan myllerrykset hetkauta. Navisin palopuheet vastarinnasta eivät tehoa.


Pirun merkissä Sillagen arvomaailma, Star Trekistä tai Valerianista tutut vieraiden kulttuurien kunnioittamisen perussäännöt, joutuu koetukselle. Sillage tarvitsee valtavasti raaka-aineita, ja niiden saamiseksi osa porukoista on valmis venyttämään moraaliaan. Tähän teemaan tultaneen palaamaan, päätekijät johtoportaasta jäivät (vielä) tavoittamatta.


Sillage albumisarjana lunastaa ensimmäisen osan antamia lupauksia. Käsikirjoittaja Morvanin ja piirtäjä Buchetin työt ovat nautittavaa seikkailusarjakuvaa. Buchet piirtää siistin tarkasti luoden levollisia, ihastuttavia maisemia ja uskottavia taistelukohtauksia. Hyviä, pahoja, ajattelemisen aihetta ja silmän ruokaa. Mitä muuta kunnon seikkailulta voisi odottaakaan.* Sillage - pari vuotta sitten kirjoitin ensimmäisen osan herättämistä odotuksista.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieno arvostelu. Pienenä korjauksena pitänee sanoa ettei Navis lähtenyt maapallolta, vaan autioplaneetalta minne hänen vanhempiensa avaruusalus oli haaksirikkoutunut.

Reijo Valta kirjoitti...

Ah, joo. Ajatuksia sotki se, että siellä lähtöviidakossa eleli marsupilameita...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset