keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

18 ja puoli minuuttia

Uher 5000

Tänään 1972 Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon sihteeri Rose Mary Woods kirjoitti puhtaaksi presidentin käymiä keskusteluja, kuten useimpina muinakin työpäivinään Valkoisessa talossa. Poikkeuksellisen muistettava päivä kesäkuun 20:stä tuli Woodsin tekemän virheen vuoksi. Puhelimeen vastatessaan hän vahingossa painoikin erase-nappulaa, kun tarkoitus oli pysäyttää nauhoituksen kuuntelu puhelun ajaksi.

Presidentin keskusteluista pyyhkiytyi kahdeksantoista ja puoli minuuttia. Kun seuraavana vuonna Nixon oli pahoissa ongelmissa Demokraattien salakuuntelun vuoksi, pyyhitystä nauhoituksesta nousi suuri kohu.

Yhdysvaltain presidentit olivat Dwight D. Eisenhoverista alkaen nauhoittaneet keskustelujaan. Nixon oli ensimmäinen, joka asennutti virkahuoneeseen automaattisesti käynnistyvän nauhoittajan. Mikäli televisiosarjoja on uskominen, Nixon asennutti systeemin Doctor Whon neuvosta (jaksoa ei ole vielä esitetty Suomessa, tulossa on).

Periaatteessa siis kaikki puhuttu oli tallessa. Kun syytettä presidenttiä vastaan alettiin kasata, havaittiin tuo puuttuva pätkä. Mitä ilmeisimmin Nixon on tuona aikana keskustellut henkilökuntapäällikkönsä H. R. Haldemanin kanssa. Kun raskauttavia todisteita ei nauhoista muuten löytynyt, niin sen täytyi olla juuri tuolla poistetulla pätkällä.

Aikoinaan Woodsin antama selitys herätti kummastusta. Sihteerin piti rekonstruktioiden perusteella olla hyvin erikoisessa asennossa lähes kaksikymmentä minuuttia. Sitä ei pidetty uskottavana. Myöhemmin Woods on itsekin joutunut demostroimaan asentoaan.

Lopulta Nixon joutui eroamaan ja salakuunteluhanke ei edennyt oikeuteen asti. Oikeutta nauhoituksien omistusoikeudesta käytiin kuitekin aina vuoteen 2007 saakka. Nixon kuoli 1994, sittemmin asiaa ajoi perikunta.

Periaatteessa kaikki virantoimituksessa syntynyt on valtion omaisuutta, ja siten yhteistä omaisuutta. Nauhoituksia voi kuunnella netissä, nixontapes.org. Uutisiin on päätynyt ainakin käyty keskustelu, jossa pohdittiin ydinpommin käyttämisestä Vietnamin sodassa. Michael Mooren Sickossa (2007) nauhojen avulla osoitetaan amerikkalaisen sairaanhoidon yksityistämisen alkaneen Nixonin aikana.

Pitkällisessä oikeustaistelussa suku sai kuitenkin osan yksityisiksi luokiteltavia nauhoituksia, yhteensä 820 tuntia.

Vuosikymmen sitten Yhdysvaltain kansallisarkisto etsi tekniikkaa, jolla puuttuvat 18 ja puoli minuuttia olisi saatu jälleen kuuluville. Pyyhkimisestä huolimatta magneettinauhalla oli jonkinlaisia jälkiä, osaisiko joku kaivaa sanotun esiin? Löytyisikö sellainen asiantuntija kuin niin monissa elokuvissa ja tv-sarjoissa on ollut?

Muutamia kyvykkäitä tarjokkaita ilmoittautui, mutta riittävän hyvää ei. Nauha jäi odottamaan arkiston kätköihin mahdollista selvittäjäänsä.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset