keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Museovapaa vyöhyke: Maaninka


Jos haluat välttää pakolliset museokierrokset, ja viettää kulttuurihistoriasta vapaata lomaa, niin suosittelen matkakohteeksi Maaninkaa. Kunta on Pohjois-Savon ainoa, jossa ei toimi minkäänlaista museota, ei edes kesäisin auki olevaa kotiseutumuseota.

Omaa museota kuntaan on nyt hommattu täydet sata vuotta. Kunnantalon aulassa oli pieni näyttely, "100 vuotta kotiseutumuseotoimintaa Maaningalla 1912-2012". Varpasmaan kylällä on aikoinaan ollut esillä pieni kotiseutesineistö, mutta muuten näyttely koostui lähinnä lehtileikkeistä, joissa kerrotaan museohanketta on ajatun ja sen jääneen rahoituksen puutteessa toteutumatta. Viimeksi asiaa on esitetty vuonna 2002.

Pitkäaikainen haave on ollut saada Kunnan viljamakasiini vuosien mittaan kerätyn paikallisten esineiden kokoelman esittelytilaksi. Enää se ei vastaisi museon tarpeita, käsitys museotoiminnan vaatimista tiloista on vuosikymmenien mittaan muuttunut.

Vaikka museota ei ole perustettu, viljamakasiinia ei ole jätetty oman onnensa nojaan. Hyvinvoivan oloisena se seisoo kirkonkylää halkovan tien varrella. Joitakin kotiseutuesineitä on tuotu kunnantalon aulaan esille, joten aivan kokonaan ei paikalliselta esinehistorialta välty.Maaningan viljamakasiini.


* Maaninka kuvina 1920-luvulta alkaen (Veli Nykäsen picasa-albumi)Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset