lauantai 16. kesäkuuta 2012

Elban veneenkokka


Maan nouseminen Pohjanmaan rannikolla on edelleen jatkuva ilmiö. Oulun kauppatorin rantaan aikoinaan ilmestyi Kiikeli, ja sen kärkeen pieni, kivikkoinen saarentapainen. Paikalliset nimesivät eristyksissä olevan pikkusaaren Napoleonin ensimmäisen karkoituspaikan mukaan Elbaksi.

Noista ajoista maa on noussut edelleen, ja Elbasta tuli Kiikelin niemi. Muutama vuosi sitten Kiikelin viheralueiden kunnostuksen yhteydessä Elbasta ruopattiin jälleen oma saarensa ja sille rakennettiin kävelysilta. Elban kärkeen alkoi nousta uusi saari, pohjasärkkä muutamissa vuosissa nousi merenpinnan yläpuolelle.

Kasvillisuutta uudelle vesijätölle ei ole vielä ehtinyt suuremmin juurtua. Omaa nimeä uusi merestä paljastunut alue ei ole saanut. Eikä sille ole tarvetta, siitä tulee kohdakkoin Elban niemi.

Viime kesänä Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijat rakensivat uudelle maalle väliaikaisen huvimajan. Kesän se oli kaupunkilaisten ilona ja syksyllä se purettiin.

Kesäkuun alussa saarelle nousi uusi väliaikainen rakennelma, tälläkin kertaa arkkitehtiopiskelijoiden voimin. Tämän kesän tilapäisrakennus on nimeltään Plehta. Nimellä muistutetaan kaupungin tervaperinteistä, tervahaudan polton johtajaa aikoinaan kutsuttiin plehtariksi.

Pikisaaren sillalta katsottuna Plehta vaikuttaa tervaveneen kokalta. Perinteestä nousevasta aiheesta huolimatta rakennelma luo positiivista tulevaisuuden uskoa. Aina ilmaantuu jotakin uutta.

* Miss Mobica raportoi Plehtan rakentamisesta.
* Plehtan Facebook-sivu.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset