perjantai 1. kesäkuuta 2012

Kääpiökarhujen seikkailut


Émile Bravo
Kultakutri ja seitsemän kääpiökarhua
suom. Mikael Ahlström
WSOY 2010
28 s.Émile Bravo
Seitsemän nälkäistä kääpiökarhua
suom. Mikael Ahlström
WSOY 2011
30 s.Ranskalainen Émile Bravo (s. 1964) on sarjakuvapiireissä ollut esillä lähinnä tekemistään uusista Pikon ja Fantasion seikkailuista. Bravo on tullut suomalaisille tutuksi toistakin kautta, lapsille suunnatuista Seitsemästä kääpiökarhusta. WSOY on julkaissut sarjakuvaa kaksi osaa, ja kolmas, Kaunotar ja kääpiökarhut, on tulossa syksyllä.

Kuten teosten nimet, Kultakutri ja seitsemän kääpiökarhua ja Seitsemän nälkäistä kääpiökarhua, kertovat, sarjakuvissa seikkaillaan perinteisten satujen maailmoissa. Vanhat klassiset kertomukset on sekoitettu perinpohjin keskenään. Kääpiökarhujen majan sorruttua paikalle saapuu Veli Ponteva muistuttamaan. "Mitä minä teille sanoin. Jos haluaa kestävän talon, se pitää rakentaa tiilistä."

Yhdellä aukeamalla saatetaan viitata kolmeen, neljäänkin satuun, joka juonenkäänteessä tulee mukaan uusi viittaus tai satuhahmo. Kirjat ovat varsinaista ilotulitusta, nauru on lukiessa herkässä.


Kultakutri on näissä kirjoissa prinssi. Nimen hän oli saanut lapsena, mutta aikuistuttua hiukset olivat muuttuneet vähemmän viehättäviksi. Jaakko Kultakutri oli harjoittanut räätälin ammattia ennen prinssiksi tulemista. Hän löi aikoinaan seitsemän yhdellä iskulla, ja sai siten linnan ja valtakunnan.


Ensimmäisessä osassa kääpiökarhut pääsevät lopuksi Kultakutrin ja Lumikin linnaan asumaan. Siellä oli tylsää. Toisen osan alussa nallet ovatkin jo uuden majan rakennuspuuhissa metsässä. Ja taas on Ponteva neuvoineen paikalla. "Jo te olette kovapäisiä! Minähän sanoin, että talo pitää tehdä tiilistä, jotta siitä tulee kestävä!"

Suosittellaan Bravon kirjoja kaikille satuaarteiston tunteville. Niin lapsille kuin aikuisillekin.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset