lauantai 9. kesäkuuta 2012

Tuuli on luonnon suurin virhe


Avun toimittaja Leila Itkonen ja kuvaaja Kari Kaipainen olivat saaneet audienssin kalastaja Linkolan mökille. Pentti Linkola ja kirkkoherra Olavi Virtanen laskivat Hauholla lintujen pesimäpaikkoja, ja lehdistö pääsi seuraamaan tapahtumaa. Siinä ohessa Linkola väläytteli elämänviisauksiaan.

Tänä vuonna 80 vuotta täyttävä (7.12.) ympäristöradikaali harmittelee iän mukanaan tuomia vaivoja. Insuliinia hänen on pistettävä kolmesti päivässä, aamut ovat hankalia ja illalla ei tahdo nähdä kunnolla. "Toisilla on kaikkia hienoja rytmihäiriöitä ja muita", harmittelee Linkola sydämensä vakaata toimintaa.

Linkola on tehnyt lintulaskentaa Kanta-Hämeessä kuusikymmentä vuotta. Vain kaksi kesää on jäänyt väliin, toinen oppikoulun ja toinen armeijan vuoksi. Jälkimmäisen kostoksi Linkola kertoi kirjoittaneensa aseistakieltäytymiseen kannustavan pamfletin Isänmaan ja ihmisen puolesta mutta ei ketään vastaan (1960).

Perinteiset arvot ovat Linkolan mieleen. Veneestä hän näki jatkuvasti laiskuutta. Mökkiläiset makailevat rannoilla veneidensä tapaan, mitä välillä heittävät tikkaa. Ja mökkiläisten moottoriveneet! Linkolan mielestä ulkosaaristossakin pärjättäisi soutuveneillä, moottoreille ei ole käyttöä Suomessa.

"Minusta suomalainen mies on säälittävä", Linkola summaa. "Sekatyömiehet ovat hävinneet, ja miehen malli haetaan jostain kauppakorkeakoulusta. Kuka sellaista kaipaa tai tarvitsee?"

Linkola tuomitsee facebookit, googlet ja blogit "ihan pimeiksi". Ihmisen olisi hyvä olla ulkona luonnossa, mieluiten työn touhussa. Tosin ekofilosofi myöntää, ettei hänellä ole käsitystä, mitä ne facebookit, googlet ja blogit oikein ovat.

Hirvittävintä mitä venematkalla nähtiin oli hevosaitaus. Lemmikkihevoset ovat kamalaa tuhlausta.

Haastattelussa Linkola kertoi liittyneensä kirkkoon reilu vuosi sitten. Kirkko Linkolan mielestä pitää yllä perinteistä moraalia. Kalastaja toivoisi, että kirkko nostaisi synnin ja moraalin näyttävämmin esille. "Vääryys täytyy tuomita, ja kyllä saattaisin pistää pahimpia vuorineuvoksia nenäänkin." Ilmeisesti kirkon asettautuminen kohtuuttomuuksia ja ahneutta vastaan on saanut entisen ateistin mielen muuttumaan.

Luonnon luojallekin Linkolalla on terveisiä. Hänen omaa ulkoiluaan on viime vuosina alkanut häiritä tuuli. Se pakottaa luontoihmisen pysymään sisällä. "En laske tuulipäiviä elämäksi ollenkaan. Tuuli on luonnon suurin virhe."


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset