tiistai 5. kesäkuuta 2012

Brittiläisyyden juhlaa


Kuningatar Elisabethin timanttijuhlat hallitsijana naulitsivat niin television ääreen, että oli unohtua koko blogin pitäminen. Brittiläiseen imperiumi-iltaan johdatteli Doctor Who, joka Rosen kanssa oli selvittelemässä erään oppilaitoksen kummallisuuksia.

Vaikka brittien auktoriteetin kunnioitus on suurta, niin samaan konseptiin kuuluu auktoriteetille irvailu. Viime viikolla Doctor Whossa oltiin viktoriaanisessa ajassa, ja itse Viktoriakin tavattiin.

Rose ja tohtori löivät vetoa siitä, että sanoisiko Viktoria kuuluisaksi muodostuneen sloganinsa "We are not amused". Ja sanoihan tv-sarjan Viktoria sen. Samalla kuningatar Viktorialle annettiin kunnia Doctor Whon spin-off tv-sarja Torchwoodin synnysta.

Edellisen kerran briteissä juhlittiin 60-vuotishallitsijakautta Viktorian aikaan. Kesäkuussa 1897 järjestettiin Elisabethin II tapaan valtavat juhlat Brittiläisen imperiumin johtajalle. Viktoria ei pitänyt juhlimisesta tai seremonioista. Hänen seuraajansa Edvard VII sen sijaan tykkäsi. Hän elvytti monia jopa keskiaikaisia kuninkaallisia juhlia, ja niitä edelleen vietetään lehdistön ja yleisön iloksi.

"We are not amused" on liitetty myös 60-vuotisjuhlallisuuksiin. Tosiasiassa julkisuuteen sanonta tuli vasta vuonna 1919. Caroline Holland kertoi tuolloin Viktorian kirjoittaneen niin vuonna 1900. Jälkipolvet ovat juhlienvierojalle sattuvan sanonnan siirtäneet lukuisiin aikaisempiin yhteyksiin.

Elisabeth II näyttäisi viihtyvän juhlissaan. Vaikka puoliso joutuikin virtsatieongelmien vuoksi hoitoon. Vanhalle miehelle tuulisella laivankannella sateessa seisominen seisominen voi tuoda ongelmia, ihan ymmärrettävästi.

Timanttijuhlia seuratessa tuli mieleen, että luokkayhteiskunnassa on puolensa. Erityisesti se, että jo yhteiskunnan rakenne asettaa ihmiset kilpailemaan eri areenoilla. Kaikkien ei tarvitse tavoitella samaa.

Toisaalta luokkayhteiskunnassa kaikki eivät voi tavoitella samaa. Paitsi joillakin erityisillä kapeilla sektoreilla. Juhlinnan lomassa kävi ilmi, että Kylie Minogue oli saanut kuninkaallisilta luvan hetkuttaa takapuoltaan. Näin hän saattoi haastaa Pippa Middletonin aatelisen takamuksen, joka viime vuonna Williamin ja Catherinen häissä kruunattiin imperiumin parhaaksi.


2 kommenttia:

Riku Riemu kirjoitti...

Hieman harmittaa, etten juhlallisuuksia televisiosta nähnyt, hintavat kun kuuluivat olleen. Kalustoon kuuluvat kartanorokkaritkin tiettävästi tomutettiin ja paikalle varastosta hakivat.

Saarivaltakunnan ilkeä rokkari, Morrissey, sitä vastoin ärjyi tyrannin kansalla kustantavan ylellisyyksiään.

Minä olisin siitä televisiolähetyksestä halunut nähdä, kun Elisabeth lausuu: "Hoo, minä en ole yks styranki!"

Reijo Valta kirjoitti...

Ei sanonut juhlakalu itse yhtään mitään. Huvittui kyllä välillä, ja näyttikin sen. Ettei isomummon kanssa samaan kategoriaan huvittumisissa joutunut.

Juhlien lopun ilotulitus oli sellainen, että sellaisen kustantamiseen ei taitaisi Finnairin Vehviläisen kymmenen vuoden palkat bonuksineen riittää.

Perjantaina tulee lähetys uusintana. Suosittelen ainakin uniformufetisseistä pitäville.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset