sunnuntai 26. elokuuta 2012

Jynkänlahden kivitaltta


Kesällä pääsin tuoreeltaan näkemään juuri maasta löytyneen kivikautisen taltan. Kesämökkinaapuri oli perannut metsäojia, ja yhdellä lapion kaapaisulla oli pinnalle noussut parikymmensenttinen harmaasta sädekiviliuskeesta tehty kivitaltta. Hyvässä terässä edelleen oli. Sitä naapuri tuli heti meille esittelemään ja arvioituttamaan.

Kesämökkiemme läheisyydessä on Jynkänlahden kivikautinen asuinpaikka (muinaisjäännösrekisterin kohde 1000003263). Se on löydetty tarkastuksen yhteydessä vuonna 2000. Silloin hakatun metsän pohjaa tarkastellut Jouko Aroalho oli löytänyt pienen 3 ja puoli senttisen tasataltan samasta kivestä. Samalla oli löytynyt kvartsi-iskoksia, joiden perusteella paikka asuinpaikaksi tuli määritellyksi.

Nyt löytynyt taltta taitaa laajentaa asuinaluetta. Kuopion kulttuurihistoriallisen museon arkeologit kävivät tarkistamassa löytöpaikan, ja löysivät kvartsia taltan löytöpaikasta. Naapuri hämmästeli kuopiolaisia arkeologeja: "Harvoin olen tavannut niin työstään innostuneita ihmisiä!"

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset