sunnuntai 19. elokuuta 2012

Pohjois-Skandinavian pääkaupunki


Pohjois-Suomen kirjamessuilla ollessa olen useaan otteeseen kiinnittänyt huomiota Oulun kaupungin osaston yläpuolella olevaan kylttiin. Oulu, Capital of Northern Scandinavia. Oulu, Pohjois-Skandinavian pääkaupunki.

Jokunen aika sitten oululaiset yrittävät saada valtakunnallista tunnustusta sille, että Oulu olisi Pohjois-Suomen pääkaupunki. Ikään kuin eräänlainen Suomen varapääkaupunki. Idea ei saanut tuulta purjeisiin, mutta valtion aluehallintouudistuksen yhteydessä Oulusta tuli Pohjois-Suomen aluehallintoviraston päätoimipaikka. Ikään kuin Pohjois-Suomen pääkaupunki.

Tosin aluehallintouudistuksessa Pohjois-Suomeksi tuli määritellyksi vain alue, jota säätiedotuksissa edelleen kutsutaan entiseksi Oulun lääniksi. Pohjois-Suomen yläpuolella on Lappi, ja sen pääkaupunki on Rovaniemi.

Vaikka tavoite tietyllä tavalla tahattomasti toteutui, niin se ei ole kaupunkia tyydyttänyt. Siksi siis uusi tavoite, olla Pohjois-Skandinavian pääkaupunki.

Maantieteellisesti ajatellen tavoite on hassu. Eihän Oulu tai Suomi edes kuulu Skandinaviaan. Jos halutaan puhua Suomesta ja sen läntisestä ja pohjoisesta naapurista niin oikea termi olisi Fennoskandia.

Fennoskandian pohjoisinta osaa kutsutaan Pohjoiskalotiksi. Voisiko Oulusta tulla Pohjoiskalotin pääkaupunki? Tavallisesti Pohjoiskalotin etelärajaksi määritellään napapiiri. Rovaniemen kaupungin taajama-alue ei sen sisään mahdu. Silti Pohjoiskalotin neuvoston pääpaikka on siellä.

Voi asioita perustaa ja nimittää. Kemissä asuessaan runoilija Kari Aronpuro perusti Pohjoiskalotin semiotiikan laitoksen. Sen henkilökuntaan kuului Aronpuro itse ja hänen koiransa Blama Pön, lempinimeltään Pökö. Tiibetinspanieli Blama Pön toimi laitoksen assistenttina vuodet 1974-1982. Pökö tunnettiin eriomaisena olfaktoristen merkkien tutkijana.1 kommentti:

Paidaton juoksija oulu kirjoitti...

Ei oululaisia brändinluojia saisi pilkata siitä, että he ovat naiiveja. Eihän?

Tästäkin huolimatta, jatketaan harjoituksia, tytöt ja pojat.

Ainoan ystäväsi terveisin
paidaton juoksija oulu.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset