Jo pidemmän aikaa olen odotellut Historialliseen sanomalehtikirjastossa julkaistaisiin digitoituina vanhoja suomalaisia pilalehtiä. Näin sarjakuvan historian harrastaja pääsisi kotikoneeltaan tutkailemaan mitä Suomessa on mahdollisesti julkaistu. Kansalliskirjastossa pitkän uran tehnyt Heikki Kaukoranta, joka alkuviikosta täytti 70 vuotta, suositteli käymään lehtiä läpi sivu sivulta.
Historiallinen sanomalehtikirjasto on vuosien mittaan jakaantunut kahteen, tai oikeastaan kolmeen osastoon. Ensimmäisessä on sanomalehtiä, toisessa aikakauslehtiä ja kolmannessa pienpainatteita, lähinnä yritysten hinnastoja.
Eilen aikakauslehtien nimekeselailussa käydessäni huomasin ainakin muutamia kaipaamiani pilalehtiä tulleen kokoelmiin, muun muassa Maailman Matin, Tuulispään ja Velikullan. Olipa joukossa myös Lentävät lehdet vuodelta 1877, suomalainen versio saksalaisten kuulusta Fliegende Blätterista.
Olisin voinut ilmoittaa ilouutisesta niille muutamille kiinnostuneille suoraan sähköpostilla, mutta tulkoon nyt tätä kautta kerrottua laajemminkin vanhojen vitsien, pilakuvien ja sarjakuvien ystäville. Samalla kerrottakoon, että Fliegende Blätterin lisäksi saksalaiset ovat saaneet digitoitua Simplicissimuksen.
Maailman Matin ensimmäisestä numerosta. |
* Lentävät lehdet
* Lipilaari
* Maailman Matti (katso myös tätä)
* Nauru Jussi
* Tuulispää
* Velikulta
2 kommenttia:
Kiitos poiminnoista, täytyy tutustua. Aihetta sivuten, Tampereen yliopiston viimeaikaisissa graduissa:
Juha Kauppinen: Hienostorouvia ja "plebeijinaisia". Naiskuva suomalaisten pilalehtien pilapiirroksissa 1898-1907
Kiitos graduvinkistä.
Kirjaamastani listasta jäi vielä pois Kurikka.
Lähetä kommentti