maanantai 6. toukokuuta 2013

Eric Hultmanin tarinoita Australiasta


Ruotsista Australiaan siirtolaiseksi lähtenyt Eric Hultman (1867-1911) viimeisinä vuosinaan muisteli elämäänsä ja uudessa maanosassa näkemäänsä. Hultman ehti tehdä kaikenlaista ennen asettumistaan Rockhamptoniin Queenslandin osavaltiossa. Paimentaa karjaa, kaivaa kultaa, olla kauppiaana ja tehdä kaikenlaisia muita kiertolaiselle sopivia töitä. Hänen kirjoituksiaan ja kirjojaan julkaistiin pääasiassa Ruotsissa, jonne Hultman palasi 1900-luvun alussa.

Vajaan kymmenen vuoden aikana Hultmanilta julkaistiin kymmenen kirjaa. Lähes kaikki olivat kertomuskokoelmia Australiasta. Kustantajia Hultmanilla oli useita. Ensimmäinen teos oli Vildar mer eller mindre, skisser från Australien (A.V. Carlson 1907), ja sitä seurasivat muun muassa Guldgräfvare och andra kurrar (Gebers 1910), Vampyr-folket och andra berättelser från Australien (Åhlén & Åkerlund 1911) ja Svarta diamanter - Bland australnegrer och guldgräfvare (Åhlén & Åkerlund 1909).

Kaukomaiden eksotiikka puri 1900-luvun alussa. Hultmanin teoksista otettiin useita painoksia. Svarta diamanter vaikuttaisi olleen erityisen kiinnostava, siitä otettiin jo 1911 neljäs painos, kaikkiaan teosta oli kustantajan mukaan painettu 22 000 kappaletta. Viimeinen teos julkaistiin 1915, Utan jury och andra berättelser från Australien (Nordiska Förlaget). Sen jälkeen kiinnostusta Hultmanin teoksiin ei ole ollut.

Hultmanin teokset ovat sekä Ruotsin kuninkaallisen kirjaston että Australian kansalliskirjaston kokoelmissa. Jälkimmäinen on yhdistänyt netissä olevan luettelonsa sikäläiseen historialliseen sanomalehtikirjastoon. Rockhamptonissa ilmestynyt Morning Bulletin on vuonna 1891 useaan otteeseen ilmoittanut, että Hultmania odottaa postissa kaksi lunastamatonta kirjettä. Missä lienee tuleva kirjailija silloin aiheita tuleviin kirjoituksiinsa kerännyt?

Eric Hultmania on käännetty ainakin suomeksi. Yhteishyvä ja Jokamiehen viikkolehti molemmat julkaisivat vuonna 1912 Hultmanin kertomuksia. Nämä ovat nyt luettavissa Jatkokertomuksissa.

Yksi tarinoista kiertyy Australiaan muuttaneen suomalaisen kullankaivaja Matin kautta Ruotsin Lapin kulta-apajille.* Eric Hultaman. Jano. (Jokamiehen viikkolehti 1912)

* Eric Hultman. Matti Vaarikinen. (Yhteishyvä 1912)

* Eric Hultman. Oraakkeli. (Yhteishyvä 1912)

* Eric Hultman. Tulipalo prärialla. (Jokamiehen viikkolehti 1912)

* Eric Hultman. Vuohia. (Yhteishyvä 1912)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset