tiistai 28. toukokuuta 2013

Minna Canth kortilla ja muuta aineistoa tarjolla


Eilen Kuopiossa julkistettiin ja netissä avattiin Minnan salonki. Kuopion kaupunginkirjasto - Pohjois-Savon maakuntakirjasto on julkaissut kirjailija Minna Canthin aineistoja digitoituina netissä. Kaikkia aineistoja nettisivuille ei ole vielä saatu, mutta edustava otos kuitenkin. Mukana on käsikirjoituksia, kirjeitä ja valokuvia. Yllä olevassa kuvassa Hanna Levander (vas.), Alma Tervo, Maiju Canth ja Minna Canth pelaavat skruuvia joskus 1890-luvun alkupuolella.

Aineistoista on koottu neljä näyttelyä, joissa kirjailijaa ja hänen työtään esitellään.

Pääosa digitoidusta aineistosta on Kuopion kaupunginkirjaston kokoelmista. Canthin perikunta lahjoitti kirjailijan arkistoja kirjastoon vuonna 1965. Tätä kirjoittaessa esittelyn mukaan sivuilla on "digitoitua aineistoa on kaikkiaan 573 kappaletta". Sisältöä on koottu muistakin säilytyspaikoista, muun muassa Kuopion kulttuurihistoriallisesta museosta.

Maanantaisen tiedotustilaisuudesta tehdyn uutisen mukaan vastaava sivusto on olemassa vain Aleksis Kivellä. Kiven digitaalinen arkisto on ollut tarjolla jo useampien vuosien ajan.

Kiven arkistossa ongelmana on aineiston vähäisyys. Käsikirjoitusversioita ei ole säilynyt juurikaan, ja Alexis Stenvall oli elinaikaansa nähden huono kirjoittamaan kirjeitä.

Minna Canthin digitaalisessa arkistossa ei ole näitä ongelmia ole. Aineistoa on, ja kunhan se saadaan kokonaisuudessaan digitoitua, niin materiaalia riittää vaikka mihin.


* Minnan salonki


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset