lauantai 25. toukokuuta 2013
Rémi, koditon löytölapsi
Jatkokertomuksissa viime viikolla alkoi jatkotarinana Hector Malotin (1830-1907) klassinen kertomus Rémistä, löytölapsesta. Teuvo Pakkalan (1862-1925) suomennoksessa Sans Famille sai muodon Koditon (Otava 1898). Pakkalan suomennos julkaistiin myös Uudessa Suomettaressa 1898.
Kodittomasta on nyt luettavissa yhdeksän ensimmäistä lukua. Tarina jatkuu yli juhannuksen. Alkuun pääsee tästä.
Maailmalla Malotin Koditon on ollut elävää kirjallisuutta ja elävä tarina. Siksi tässä julkaisen muutamia kuvia lukuisista kirjankuvituksista. Kirjojen lisäksi Rémin kohtaloa on päässyt seuraamaan kuvakirjoina, valkokankaalla, näytellyissä ja piirretyissä televisiosarjoissa ja sarjakuvina.
* Hector Malot. Koditon.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Viimeisimmät kirjoitukset
Powered By Blogger Widgets
4 kommenttia:
Minulla tuo Hector Malotin teos on nimellä Vihdoinkin kotona. Lapsuuden lempikirja, joka jätti jonkinlaisen jäljen. Mielenkiintoista, että nyt saa luettavakseen lisää tätä samaa lajia, kiitos.
Muistan tarinan lapsuudesta minäkin, mutta oli mielestä haihtunut tekijä ja kirjan nimi. Koskettava ja vaikuttava teos.
Näkyy suomennetun neljäänkin eri otteeseen tämä kirja. Otava 1947 julkaisi Pakkalan suomennoksen Poika Vesannon (tärkeä tekijä suomalaisen sarjakuvan historiasta) kuvituksella.
Ilmoittaudun mukaan!
Kotona meillä oli Koditon, luultavasti jo faijan lapsuudesta peräisin. Mitään muuta en siitä muista kuin että se oli pitkä ja teki lapseen suuren vaikutuksen: "tosi hyvä kirja!"
Luen varmasti, kun kerkiän.
Valitettavasti mielipiteeni ja ajtukseni ovat luultavasti ratkaisevasti taantuneet siitä kun olin alle kymmenen, eikä se enää tunnu yhtä hyvälle.
Kyllä Malot osaa lukijan pitää otteessaan. Nuorta suuremmasta saattavat tosin jännityselementit tuntua vähemmän jännittäviltä.
Meillä ei tätä kirjaa kotona ollut, luultavasti kirjastosta olen kirjan lainannut. Jos kirja kotona olisi ollut, niin selkämys ja sen ajoittainen katseleminen olisi pitänyt tarinan ja nimeketiedot yhdessä aikuisuuteen saakka.
Lähetä kommentti