lauantai 25. toukokuuta 2013

Rémi, koditon löytölapsi


Jatkokertomuksissa viime viikolla alkoi jatkotarinana Hector Malotin (1830-1907) klassinen kertomus Rémistä, löytölapsesta. Teuvo Pakkalan (1862-1925) suomennoksessa Sans Famille sai muodon Koditon (Otava 1898). Pakkalan suomennos julkaistiin myös Uudessa Suomettaressa 1898.

Kodittomasta on nyt luettavissa yhdeksän ensimmäistä lukua. Tarina jatkuu yli juhannuksen. Alkuun pääsee tästä.

Maailmalla Malotin Koditon on ollut elävää kirjallisuutta ja elävä tarina. Siksi tässä julkaisen muutamia kuvia lukuisista kirjankuvituksista. Kirjojen lisäksi Rémin kohtaloa on päässyt seuraamaan kuvakirjoina, valkokankaalla, näytellyissä ja piirretyissä televisiosarjoissa ja sarjakuvina.


* Hector Malot. Koditon.
4 kommenttia:

Marmustoi kirjoitti...

Minulla tuo Hector Malotin teos on nimellä Vihdoinkin kotona. Lapsuuden lempikirja, joka jätti jonkinlaisen jäljen. Mielenkiintoista, että nyt saa luettavakseen lisää tätä samaa lajia, kiitos.

Reijo Valta kirjoitti...

Muistan tarinan lapsuudesta minäkin, mutta oli mielestä haihtunut tekijä ja kirjan nimi. Koskettava ja vaikuttava teos.

Näkyy suomennetun neljäänkin eri otteeseen tämä kirja. Otava 1947 julkaisi Pakkalan suomennoksen Poika Vesannon (tärkeä tekijä suomalaisen sarjakuvan historiasta) kuvituksella.

Riku Riemu kirjoitti...

Ilmoittaudun mukaan!

Kotona meillä oli Koditon, luultavasti jo faijan lapsuudesta peräisin. Mitään muuta en siitä muista kuin että se oli pitkä ja teki lapseen suuren vaikutuksen: "tosi hyvä kirja!"

Luen varmasti, kun kerkiän.

Valitettavasti mielipiteeni ja ajtukseni ovat luultavasti ratkaisevasti taantuneet siitä kun olin alle kymmenen, eikä se enää tunnu yhtä hyvälle.

Reijo Valta kirjoitti...

Kyllä Malot osaa lukijan pitää otteessaan. Nuorta suuremmasta saattavat tosin jännityselementit tuntua vähemmän jännittäviltä.

Meillä ei tätä kirjaa kotona ollut, luultavasti kirjastosta olen kirjan lainannut. Jos kirja kotona olisi ollut, niin selkämys ja sen ajoittainen katseleminen olisi pitänyt tarinan ja nimeketiedot yhdessä aikuisuuteen saakka.LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset