keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Ilta Peter Gissyn kanssaPohjois-Ruotsin kirjallisuusillat tuntuvat vetävän yleisöä yhtälailla kuin Pohjois-Suomen. Kiirunan kirjastossa järjestetty Peter Gissyn (s. 1947) kirjailijatapaamisessa oli läsnä pieni, suurelta osin suomalaisista kulttuurimatkailijoista koostuva kuulijakunta.

Peter Gissy on göteborgilainen dekkaristi, lastenkirjailija ja kevyen tietokirjallisuuden kirjoittaja. Hän aloitti "oikeana" kirjailijana varsin myöhään, yli nelikymppisenä. Kirjoja on syntynyt varsin nopeaan tahtiin, teosluettelossa on nyt jo yli neljäkymmentä nimekettä.

Gissy arvioi olevansa kuuluisin Jill ja Jonatan -lastenkirjoistaan, jotka on suunnattu 7-10-vuotiaille. Kirjastossa olikin päivällä ollut nuorisolle oma tilaisuutensa, jossa oli käsitelty tuota kirjasarjaa.


Kirjailijaesittelynsä Gissy aloitti alusta. Monien toimittajien tavoin hän oli haaveillut tulevansa oikeaksi kirjailijaksi. Hän oli lähtenut vasta ostamansa kalliin tietokoneen kanssa Teneriffalle. Matkan aikana syntyi dekkarikäsikirjoitus, jonka hän ensin koeluetutti ja saatuaan myönteistä palautetta lähetti kustantajille.

Seuraavat puoli vuotta olivat piinallista aikaa. Viimein suuri tukholmalainen Prisma ilmoitti kiinnostuksestaan. Hänestä tuli oikea kirjailija., Kent Mordlandin ja monien muiden luoja.

Suomalaisiin kollegoihin verrattuna Gissy ei ollut turhan vaatimaton. Kirjailija kertoi sellaisia tarinoita itsestään ja urastaan kuin kirjailijoilta odotetaan. Gissy ei taustaltaan ole tavallinen ruotsalainen. Hänen juurensa ovat sudeetti-Saksassa Tsekissä. Paljon myöhemmin äiti sairastuessaan oli paljastanut Gissylle ettei hänen kasvatusisänsä ole hänen biologinen vanhempi.

Gissy on selvittänyt taustojaan ja eräs prahalainen on paljastunut hänen isäkseen. Selvittelyjen kautta hän on löytänyt velipuolen.

Kahdella Gissyn kirjasarjalla on omat faniklubinsa. Nimeämättömässä göteborgilaisessa iltapäivälehdessä työskentelevän Kent Mordlandin lisäksi faniklubin on saanut päivystyslääkäri Robert Krüger.

Helposti luettavia (lättläsa) tietokirjoja Ruotsissa harrastetaan aivan eri mitassa kuin Suomessa. Tältä saralta Gissy kertoi kirjoittaneensa Ruotsin kuninkaallisista ja löytöretkeilijöistä. Kirjailijatapaamisen ruotsalainen kuulijakunta on kriittinen. Mitä uutta Gissy on muka pystynyt sanomaan kapteeni Cookista, josta on kirjoitettu satoja ellei tuhansia teoksia? Gissy puolustautuu kaunokirjallisilla arvoilla Hän on elävöittänyt tapahtunutta uudella, tähän aikaan sopivalla tavalla.

Jälkikeskustelussa Kiirunan omaksi dekkaristiksi paljastui Åsa Larsson. Göteborgiin Gissyn tavoin rikosseikkailunsa sijoittaa ainakin viisitoista muuta kirjailijaa. Kirjailijatapaamisen päätteeksi kirjastonhoitaja toivotti tervetulleeksi kuukauden kuluttua uudelleen. Silloin paikalla olisi pohjoisen oma kirjailija, Bengt Pohjanen Överkalixista.

Gissyltä on suomennettu ainoastaan muutama lasten tehtävä- ja pelikirja.

Gissy luki näytteen Kent Mordlandin seikkailusta.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset