lauantai 5. lokakuuta 2013

Tiede- ja teknologiamuseo

Voimalaitosmuseo Tekniikan museon yhteydessä.

Tiina Raevaara Suomen Kuvalehden blogissaan kirjoitti suunnitellusta Tiede- ja teknologiamuseosta Ylen uutisen perusteella. Uutisessa Helsingin yliopiston vararehtori Kimmo Kontula päivitteli, että "Helsingistä ja oikeastaan koko Suomesta puuttuu tiede- ja teknologiamuseo". Hieman kummastelin väitettä, koska hiljan kävin Tekniikan museossa, joka sijaitsee nimenomaan Helsingissä.

Piti kaivella asiaa. Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen sivuilla on tiedote, jonka mukaan "Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Helsingin kaupunki ja Tekniikan museo ovat käynnistäneet esiselvityksen yhteisen tiede- ja teknologiamuseon perustamisesta". Taustalla on Helsingin yliopiston päätös luopua Arppeanumista. Suuri yleisö ei ole käynyt museossa halutusti, joten siitä "tullaan luopumaan vuoden 2014 loppuun mennessä". Lakkautuspäätöstä pehmennetään seuraavasti: "mutta sen näyttely jatkaa elämäänsä. Yliopisto tekee päärakennukseen uuden yliopiston historiaa esittelevän perusnäyttelyn, joka avataan yliopiston 375-vuotisjuhlavuonna 2015".

On aivan ymmärrettävää, ettei nykyisinä julkisuuden hallinnan aikoina päällimmäisenä kerrota oman organisaation huonoa viestiä. Parempi kertoa tulevasta uudesta.

Nähtävästi ollaan siis yhdistämässä yliopistojen museotoimintoja Tekniikan museoon? Tai ainakin on alettu tehdä esiselvitystä tähän suuntaan. Ensi vuoden alussa olemme tässä suhteessa viisaampia.

Uutisoinnin taustalle siis jäi, että Suomen vanhin museorakennukseksi tehty Arppeanum vuodelta 1869 ei ensivuoden jälkeen enää palvele museona.

Tekniikan museon perusnäyttelyssä esiteltiin vanhaa rakennustekniikkaa.

Puhelun välittämiseksi on käytetty useita eri teknologioita.

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Turhaa pessimismiä levitän kysymyksilläni asiaa paremmin tuntevien mukaan. Ainakaan esiselvityksen tarkoituksena ei ole eri museoiden toimintojen yhdistäminen.

Pessimismi tarttui eilen esittämistäni. Ei pitäisi arvailla tai yleistää ilman parempaa tietoa.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset