lauantai 12. lokakuuta 2013

Ministerillä on keinoja


Vielä muutamia päiviä Valtion omistajaohjauksen nettisivuille menevää tervehtii ministeri Heidi Hautala. Varmaankin torstaina kävijää tervehtii joku toinen. Ulkoministeri Erkki Tuomioja ehti jo arvioimaan, että Hautalan eroon johti nimenomaan ministerillä olevien valtuuksien käyttäminen. "Ministeri ei vaihdu siksi, että hän olisi väärinkäyttänyt omistajaohjausta vaan paremminkin siksi, että käytti sitä turhan säästeliäästi ja valikoivasti."

Eroamisen jälkeenkin tipoittain esille tulleet seikat kertovat, että jatkossa omistajaohjauksesta vastaava ministeri ei pysty vetoamaan siihen, ettei hän voi vaikuttaa ohjaamiinsa yrityksiin. Kyllä voi.

Valtion kannalta oli järkevää ettei Arctic Shipping nostanut rikosjuttua Greenpeacen lain rajoja rikkovasta mielenosoituksesta. Valtionyhtiöiden tulee välttää politikoimista -- sellaista Greenpeacen toiminta on -- kaikin tavoin. Rangaistuksien vaatiminen silloin kuin aineellisia vahinkoja ei tapahtunut olisi vaikuttanut kansalaisyhteiskuntaan puuttumiselta.

Onneksi Arctic Shipping asianomistajana antoi asian olla. Suomi nyttemmin olisi ikävästi ollut vertauskohtana Venäjän Greenpeacen jäseniä vastaan nostamien piratismisyytteiden oikeuttajana. Länsimaiset demokratiatkin toimivat näin, siksei siis Venäjäkin?

Tuomiojan huomio säästeliäästä ja valikoivasta ohjauksesta on oiva. Finnairissa on kuohunut pitkään yhtiön hakiessa vuosi toisensa jälkeen säästöjä henkilökuntakuluista lain ja työehtosopimusten harmailla alueilla. Omistajaohjaava ministeri olisi voinut opastaa kunnioittamaan työmarkkinoilla sovittua ja estää siitä eroon kiemurtelun. Lokakuun alussa omistajaohjaaja olisi voinut käskeä lopettamaan rikkureiden kouluttamisen Espanjassa suomalaisen lentolakon varalta. Mutta ei.

Erotessaan Hautala korosti, että olisi toiminut samoin jos kansalaisjärjestö olisi ollut joku muu kuin Greenpeace. Käytäntö kuitenkin viime viikoilta kertoo ettei ole. Ammattiyhdistysliike on yhtälailla kansalaistoimintaa kuin ympäristönsuojeluliikekin, vaikka edellinen on jälkimmäistä paremmin päässyt päättäviin pöytiin.Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset