maanantai 28. lokakuuta 2013

Lou Reed on kuollut


Suru-uutinen Long Islandilta kertoo, että Lou Reed on kuollut. Arvotettu muusikko ja lauluntekijä menehtyi eilen maksatautiin, aikaisemmin tänä vuonna hänelle oli tehty maksansiirto, ja vielä viime viikolla tautia oli yritetty saada kuriin. Kuollessaan Reed oli 71-vuotias.

Lou Reed oli musiikin tekijöiden innoittaja. Suuri yleisö ei häntä löytänyt, eikä Reed sellaista tavoitellutkaan. Reedin John Calen kanssa perustaman The Velvet Undergroundin ensimmäinen levyn kätilöi Andy Warhol. Levy myi 30 000 kappaletta, myöhemmät uusintapainokset toku huomattavasti enemmän. Reedin merkittävyys kasvoi, Brian Enon tunnetun lausunnon mukaan, koska jokainen levyn ostanut perusti oman bändin. Nimekkäimpiä The Velvet Undergroundin seuraajia ovat olleet Joy Division, Talking Heads, Patti Smith, R.E.M ja vaikkapa Strokes.

Lou Reed teki itsestään fanittamisen vaikeaksi. Toimittajille hän oli usein töykeä, kuten Suomessa vuonna 2009, jolloin hän oli mukana vaimonsa Laurie Andersonin esityksessä Helsingin juhlaviikoilla. Reedistä kirjan kirjoittaneelle Kauko Röyhkälle tarjottiin mahdollisuutta keskustella tähden kanssa, mutta Röyhkä kohteensa tuntien ei tarttunut siihen.

Yksi puoli Reedin musiikista on vielä löytämättä. Vuonna 1975 Reed levytti tupla-albumin Metal Machine Music. Aikoinaan levy kuitattiin sillä, että Reed tahtoi päästä eroon levysopimuksestaan. Levy sisältää nauhakohinaksi muunnettua vahvistimien hurinaa. Haastatteluissa Reed on kuitenkin kertonut tehneensä levyn tosissaan ja innostuneena uudenlaisesta äänimaailmasta. Samoissa haastatteluissa hän epäili olevansa ainoa ihminen, joka on kuullut levyn alusta loppuun.

Näin voi hyvinkin olla. Kuuntelematta levy on jäänyt. Ehkä jokaisesta kuuntelijasta tulee elektronisen musiikin säveltäjä? "Levyn voi kuunnella äärettömän monin eri tavoin", Reed kannusti taannoin tutustumiseen.

Kepeät mullat. Lupaan kuunnella Metal Machine Musicin vielä joku päivä.

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Kuuntelin ensimmäiset kymmenen minuuttia Metal Machine Musicista. Säästän loput johonkin toiseen kertaan.

Ylle kirjoittamani luonnehdinta musiikista ei ehkä ole onnistunein, mutta en nyt parempaakaan osaa. Kitarat on vahvistimiin kytketyt.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset