tiistai 17. joulukuuta 2013

Ei serverihalleja Ruotsiin


Viikon sisään Jyrki Kasvi on useaan otteeseen puhunut siitä, miten Ruotsi on kaikenkattavalla vakoilullaan antanut Suomelle erinomaisen kilpailuvaltin. Esimerkiksi Ruotsin yleisradion haastattelussa Kasvi totesi, että luottamus ruotsalaiseen lainsäädäntöön ja viranomaisiin on saanut kovan kolauksen. Uutisten mukaan Ruotsin FRA luovuttaa laajasti tietoja muun muassa Yhdysvaltoihin NSA:lle.

Kilpailuvaltti laajamittaisen viranomaisvakoilun puuttumisesta tulee serverihallien kautta. Vaikka kansainväliset amerikkalaiset yritykset ovatkin yhteistyössä NSA:n kanssa ja luovuttavat tietoja Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden nimissä, niin suurien palvelinkeskusten sijoittaminen maahan, jossa kaikki kulkeva tieto seulotaan ja talletetaan, ei ole houkuttelevaa.

Eilen työpöytääni siivotessa käsiin sattui Pohjois-Ruotsissa, Luulajassa ilmestyvän Norrbottens-Kurirenin numero lokakuun toiseksi viimeiseltä päivältä. Aikaisemmin kesällä lehti oli uutisoinut Vattenfallin etsivän lakkautettuun kivihiilivoimalaan kansainvälistä itc-yritystä. Lokakuun lopussa oli varmistunut, ettei Luulajasta kukaan ollut kiinnostunut. Ei serverihallia, ei uusia tietotekniikka-alan työpaikkoja, eikä uusia asukkaita kaupunkiin.

Vajaa viikkoa myöhemmin Suomessa uutiset kertoivat Googlen laajentavan Haminan palvelinkeskustaan jo toistamiseen. Summan entinen paperitehdas kävi parissa vuodessa liian pieneksi Googlen servereille, samalle tontille rakennetaan uusia suuria halleja. Samassa uutisessa kerrottiin myös venäläisten olevan kiinnostuneita Suomesta. Sikäläiselle Yandexille ollaan rakentamassa serverihallia Mäntsälään.

Näitä ulkomaisia satojen miljoonien investointeja ajatellen ylipoliisijohtaja Paateron tai puolustusministeri Haglundin vaatimukset saada suomalaisille viranomaisille ja sotilaille oikeudet valvoa ja vakoilla tietoliikennettä tuntuvat käsittämättömiltä.3 kommenttia:

Valto Ensio kirjoitti...

Minä kannatan taas (ihmisen merkillisiin viehtymyksiin vedoten ja kun muuhun ei tulevaisuudessa kuitenkaan enää satsata >lue: peli on menetetty), että joka niemehen notkohon saarelmaan servereitä sekä vakoilujärjestelmiä miljoonien hehtaarien verran, että tosiaan ollaan ennen lopun loppua vahvasti valvottuja jokaikinen.

Pääsee ihmisraukka itse siihen satulolentonsa rooliin jonka on väittänyt tuolla jossakin olevaksi; vahtimaan, ettei hiuskaan sinun päästäsi putoa, etteikö Hän sitä tietäisi ja tilastoihinsa laittaisi.

Reijo Valta kirjoitti...

Ymmärrän hyvin näkökannan.

Aika suurilla selvitysprosenteilla poliisit ovat aikana ennen atk:ta ihmisten toimia setvineet. Ihmisten arkea lähelle tulevat pyörävarkaudet sun muut jopa huimasti suuremmilla.

Reijo Valta kirjoitti...

Tähän täytyy lisätä, että on Luulajassa serverihalleja. Facebookilla on yksi iso, ja aloittavat toisen rakentamisen uutisoi Kaleva pari päivää sitten.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset