tiistai 24. joulukuuta 2013

Mitähän joulupukki tykkäisi palkkasulusta?


Ajattelin etsiä blogiin historiallisesta sanomalehtiarkistosta joulutervehdyksiä vuosien takaa. Kävi kuitenkin niin, että palvelussa oli ruuhkaa. Näin usein käy pitkinä juhlapyhinä. Useammalla on aikaa paneutua arkistojen syövereihin.

Kotimaiset perinnetervehdykset osaltani siis jäivät. Ranskan kansalliskirjastossa ei ollut samanlaista ruuhkaa, tai siellä oli ainakin osattu varautua pyhien kuormitukseen. Yllä on jouluna 1968 Marseillessa levitetty juliste, jossa työläisiltä tiedusteltiin mitähän mieltä joulupukki olisi palkkakatosta.

1960-luvulla työläiset eivät vaatineet kattoa pomojensa palkoille. Ne olivat tuolloin vielä inhimilliset nykyisiin verrattuna. Juliste on luultavasti kommunistien painattama, he eivät hyvällä katsoneet sosialistien veljeilyä työnantajaleirin kanssa. Hinta- ja palkkakatoilla yritettiin hillitä inflaatiota ja vakauttaa kansantalouksia. Suomessakin hinta- ja palkkakatoista 1960- ja 1970-luvuilla sovittiin. Hintakatot jotenkuten pitivätkin, mutta palkkakatot pettivät joka kerta. Vientiteollisuus ei pistänyt murtumista pahakseen, koska sen myötä luvassa oli devalvaatio.

Nykyisin ei inflaatiosta ole huolta. Enempi uhkana on deflaatio ja sen seurauksena tuleva kuluttamisen väheneminen. Joulun alla talouspuheissa vedottiinkin, että työntekijöiden palkoista ja vapaa-ajan määrästä pitäisi pitää erityistä huolta. Jos olemme siirtyneet vapaa-aikateollisuuden aikaan, niin pitäisi huolehtia kulutusmahdollisuuksista.

Kiltti pukki oli blogistillekin lahjoja kuusen juurelle tuonut. Itsekin pukkia avustin. Parin päivän sisään selviää oliko kulutuspiikki talouden kannalta tyydyttävä.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset