tiistai 31. joulukuuta 2013

Sokeroituja kumkvatteja

AA 52/2013

Tuoreessa Aku Ankassa (52/2013) oli toiveuusintana Carl Barksin Uudenvuodenlupaukset vuodelta 1956. Sarjakuva julkaistiin tuoreeltaan Suomessa alkuvuodesta 1957 (AA 9/57) ja uudemman kerran 1976 ja 1987 (vuoden ensimmäisissä numeroissa). Lisäksi tarina oli mukana Sopulivuosi -albumissa (1989) ja tietenkin Carl Barksin kootuissa (osa XIV).

Aku Ankan toimituksessa myös uusintajulkaisut suomennetaan ja toimitetaan kutakin julkaisukertaa varten. Uusimmassa julkaisussa silmiin pisti, että Aku-setä viritti herkkuansan kasvateilleen sokeroiduilla kumkvateilla. Eivätkö ne olleetkaan sokeroituja marsipaaneja? Muisti toimi oikein: Sopulivuodessa poikia tosiaan houkutellaan rikkomaan uudenvuodenlupauksensa sokeroiduilla marsipaaneilla.

Vuoden viimeiset päivät ovat menneen vuoden tapahtumien kertaamista. Tomi Tuomaala paljasti elokuussa Keskisuomalaisessa, että suomalaisia disney-sarjakuvien ystäviä on huijattu. Eka Vekara ei syökään naftaliinia vaan kumkvatteja. Aikoinaan italialaiset muuttivat kumkvatit koiperhosia karkoittavaan naftaliiniin.

AA 52/2013

Olisiko alati ajan tasalla oleva Ankan toimitus viitannut tähän paljastukseen uudessa suomennoksessa?

Vilkaisu Barksin koottuihin (2007) kertoi, että ei. Kootuissakin herkuista kieltäytyneitä kidutetaan sokeroiduilla kumkvateilla. Se lienee myös Carl Barksin alkuperäinen ajatus, sillä Kootut on suomennettu kikkailematta alkutekstejä mahdollisimman tarkasti seuraten.

Aku Ankan toimituksessa on siis vielä 1980-luvulla arvioitu, että kumkvatit ovat suomalaisille liian outoja herkkuja. Sokerimarsipaanit arvioitiin tutummiksi. Kumkvattien karsimista Disneyn sarjakuvista ei voi siis ainoastaan italialaisten syyksi panna.

Sopulivuosi, AAP XXXVI (1989)

Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset