keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Luutnantti August von Essen


Viljami Vaskonen - Jukka-Petteri Eronen
Lintu Mustasiipi - August von Essenin seikkailut
Arktinen banaani 2013
104 s.


Kaukasus on mitä erinomaisin paikka seikkailuille. Paikallisilla kansoilla on suhteita vähän joka suuntaan, hallintosuhteet ovat sekavat ja kunniakoodistot ovat arvossaan. Saksalainen lentäjä, luutnantti August von Essen päätyy arojen ja vuoristojen laitamille ensimmäisen maailmansodan jälkeen, aikana jolloin alueen tilanne on tavanomaistakin monimutkaisempi.

Jukka-Petteri Erosen piirtämässä ja Viljami Vaskosen käsikirjoittamassa Lintu Mustasiivessä vasta palvelukseen astunut luutnantti von Essen joutuu ikävään tilanteeseen. Itärintaman taistelujen päätyttyä maaliskuussa 1918 lentäjäsankari Eugen Weiss varastaa tärkeitä papereita ja aikoo niiden kanssa itään. Von Essenin täytyy ampua sankari alas.

"Sota muuttaa ihmistä", varoittavat toverit von Esseniä. Niin kävi sankarimmekin kohdalla. Hän päätyi Kaukasukselle lentokoneineen vuonna 1920.

Eronen ja Vaskonen kertovat tarinaa loikkien ajallisesti sodan jälkeisessä Berliinissä ja Kaukasuksella. Näin aikasiirtymin teot ja niihin vaikuttaneet ratkaisut tulevat esitetyksi tiiviissä paketissa. Henkilögalleria on lähes stereotyyppinen, mutta tällaisessa seikkailussa siitä ei ole haittaa. Eronen piirtää hahmonsa eloisasti, mikä tekee hahmoista kiinnostavampia.


Lintu Mustasiivessä rakkaus, idealismi ja velvollisuudentunto sekoittuvat mukavaksi lukukokemukseksi, jossa on sopivasti yllätyksellisyyttä.


* Anssi Rauhala arvioi Lintu Mustasiiven Kvaakkiin.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset