maanantai 9. joulukuuta 2013

Laiton kiitos poliisille


Sosiaalinen media innostaa kaikenlaisiin tempauksiin. Kaksi tamperelaista naista on päättänyt kerätä kiitoksen poliiseille virkatoimessa olemisesta perjantaisessa itsenäisyyspäiväjuhlassa. Paradoksaalista tässä on, että teko on laiton. Kiakkovierasjuhlat sen sijaan olivat täysin laillinen tapahtuma.

Mielenosoitukset ovat vapaa sananvapauden muoto. Mielenilmaisujen järjestäminen on käytännössä vapaata, ilmoitus poliisille riittää. Joissakin tapauksissa poliisi voi siirtää tapahtumapaikkaa yleisen turvallisuuden varmistamiseksi. Ilmoitus tarvitaan myös siksi, että poliisi voi oman arvionsa mukaan tulla suojaamaan yleisön ja/tai mielenosoittajien turvallisuutta.

Rahankeräykset sen sijaan ovat tarkasti lailla säädeltyä toimintaa. Lupaa pitää anoa etukäteen, ja vasta sen saatuaan voi keräyksen aloittaa. Lisäksi lupa voidaan antaa pääsääntöisesti vain Suomessa rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle, jolla on yksinomaan yleishyödyllinen tarkoitus. Poliisi tarkentaa: "Lupa voidaan antaa myös tietyin laissa määritellyin edellytyksin Suomessa toimivalle rekisteröimättömälle yhteisölle, jolla on myös oltava yksinomaan yleishyödyllinen tarkoitus. Rahankeräyslupaa eivät voi saada valtio, kunta tai kuntayhtymä taikka evankelisluterilainen kirkko tai ortodoksinen kirkkokunta taikka niiden seurakunta tai seurakuntayhtymä."

Aamulehti on jo pestautunut tamperelaisten naisten keräyksen avustajaksi uutisoimalla. Joku nettipoliisi olisi voinut valistaa kerääjiä ja paikallista maakuntalehteä ettei tällainen ole laillista. Tai joku lahjoitusvetoomukseen kommentoineista poliiseista. Naiset tuntuvat itsekin tietävän, etteivät ole aivan asiallisessa toimessa. "Rahankeräyslupaa tähän lahjaan ei ole", he kertovat Facebook-sivullaan.

Etukäteen ilmoitettu mielenosoitus ei voi olla laiton, siihen osallistuneet ihmiset saattavat tehdä laittomuuksia. Keräykseen osallistuva ei syyllisty laittomuuksiin, kerääjät sen sijaan saattavat saada ankarat rapsut. Ja rikoksella saatu hyöty päätyy valtiolle.


Ei kommentteja:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin

Viimeisimmät kirjoitukset